Restauracje w Szczecinie czynne od 18 maja. Inne miasta pomagają restauratorom. A Szczecin?

Oskar Masternak
Oskar Masternak

Wideo

Zobacz galerię (10 zdjęć)
Od 18 maja restauracje i kawiarnie będą funkcjonować w nowym reżimie sanitarnym. Pojawiają się w związku z tym apele kierowane do włodarzy zachodniopomorskich miast o przyjęcie uchwał, które będą zwalniać gastronomików z opłat za ogródki przy restauracjach.

Jak mówi Prezes Północnej Izby Gospodarczej w Szczecinie Jarosław Tarczyński gminy, w tym Miasto Szczecin, powinny objąć gastronomię, hotelarstwo i turystykę szczególnym pakietem pomocowym, który ułatwi powrót do działalności do ponad dwumiesięcznym czasie zawieszenia.

- Koronawirus to sytuacja nadzwyczajna, więc pomoc miasta i zaangażowanie magistratu i urzędników też musi być nadzwyczajne. Nie wystarczą miłe słowa, programy solidarnościowe i czasowe umorzenie czynszów. Lokale mogą wrócić do częściowej działalności, ale klienci nie wrócą od razu. Apelujemy więc do władz miasta by przygotowano taki plan pomocy dla gastronomii, by restauratorzy mogli wziąć oddech i wrócić do pracy bez zagrożenia dalszym zadłużaniem się – mówi prezes Północnej Izby Gospodarczej Jarosław Tarczyński.

CZYTAJ WIĘCEJ O ODMRAŻANIU GASTRONOMII W REGIONIE:

Do tej pory nie władze Szczecina nie przedstawiły takiego planu działań. Nie oznacza to jednak, że właściciele restauracji pozostaną bez pomocy.

- Obecnie trwa wypracowywanie rozwiązań w tej sprawie - informuje Sylwia Cyza-Słomska z Centrum Informacji Miasta.

Przykładowo w Kielcach przedsiębiorcy będą płacić jeden grosz za metr kwadratowy ogródka przy restauracji. Będzie to ulga rzędu 99%.

W Krakowie przyjęto, że w pierwszym etapie odmrażania gospodarki za ogródki restauratorzy zapłacą tylko 20% stawki.

Program rabatowy zapowiedział także Poznań i Słupsk, a w Sopocie pozwolono przedsiębiorcom na organizację ogródków restauracyjnych w wydzielonych pasach drogowych.

- Pomysł, aby „zejść z ceny” za opłatę za ogródki gastronomiczne jest wart rozważenia i pewnie będzie dyskutowany na sesji rady miejskiej - zaznacza z kolei Adam Szczodry, sekretarz miasta Międzyzdroje.

Tego typu pomoc może być szczególnie przydatna dla właścicieli niewielkich restauracji, które po wdrożeniu wszystkich obostrzeń i przy niezmienionych stawkach nadal odnosiłyby straty.

- Przy wielkości restauracji i ogródka, musiałabym mieć pełne obłożenie klientami 20 godzin na dobę przez siedem dni w tygodniu żeby wyjść na zero – pisze w liście do naszej redakcji szczecińska restauratorka.

JAK WYGLĄDA SYTUACJA W NASZYM REGIONIE? RESTAURACJE W WOJEWÓDZTWIE ZACHODNIOPOMORSKIM NIEBAWEM OTWARTE. CZYTAJ WIĘCEJ:

WIĘCEJ O ODMRAŻANIU GOSPODARKI W REGIONIE:

Głodny? Zostań w domu dowieziemy! Sprawdź, które lokale gastronomiczne w Szczecinie

ZOBACZ TEŻ:

Bądź na bieżąco i obserwuj:

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie