Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restauracja Shanghai na szczecińskim Podzamczu - smakowity kawałek Chin

Agata Maksymiuk
Agata Maksymiuk
Po hucznym otwarciu Shanghaiu, chińskiej restauracji na szczecińskim Podzamczu, można się już tylko zastanawiać - ile osób w mieście jeszcze nie wie, że zaledwie kilka przecznic dzieli ich od pysznej podróży po najdalszych zakątkach Chin?

Choć restauracja Shanghai rozpoczęła swoją działalność niespełna miesiąc temu, przekraczając jej próg nie da się oprzeć wrażeniu, jakby była tu od zawsze. Elegancki wystrój wnętrza, utrzymany w “minimalistycznym przepychu” Chin, nęci zmysły. Na powierzchnię przebiją się: złoto, czerń i biel. Przy drzwiach dumnie prezentuje się fortepian. Nie brakuje ozdób przywiezionych z Państwa Środka. Goście od wejścia, niemalże na tacy, otrzymują wyrazisty koncept sieci Exotic Restaurants Szczecin, której lokal jest częścią.

- Jestem pod olbrzymim wrażeniem ilości pracy jaką Mariusz Łuszczewski razem z Anitą Agnihotri i całym swoim zespołem, włożyli w tę restaurację - mówi Kacper Bobala, Pekao Szczecin Open. - Miejsce na bardzo wysokim poziomie, elegancki wystrój, do tego profesjonalna, rzeczowa i cierpliwa obsługa. A jedzenie? Po prostu doskonałe. Myślę, że Shanghai śmiało może konkurować z najlepszymi chińskimi restauracjami w Polsce i za granicą. Na pewno jest to miejsce, do którego będziemy stale wracać.

Smak ściągnięty z najwyższej półki

Kucharze, a w zasadzie Mistrzowie Chińskiej Sztuki Kulinarnej serwują gościom fuzję tradycji i nowoczesności, opartą na oryginalnych recepturach przywiezionych z pięciu regionów Chin. Kuchnia północna, inaczej pekińska, słynie z bułek na parze i kaczki. Dla południa i Kantonu, charakterystyczne są pierożki dim sum oraz owoce morza. Zachód z centrum w prowincji Syczuan to przede wszystkim wieprzowina i wołowina. Region południowo-wschodni to kuchnia szanghajska, wyróżniają ją słodko-kwaśne kompozycje. Jest jeszcze Hongkong, który łączy kulinarne nowinki z tradycją.

- Kaczka jest po prostu kulinarnym majstersztykiem kucharzy Shanghaiu - mówi Jan Kozłowski, Dealer Lexus Szczecin. - Myślę, że to jedna z najlepszych restauracji w mieście. Stale współpracujemy z siecią Exotic Restaurants - czy to podczas premier i prezentacji najnowszych modeli aut, czy przy organizacji mniejszych wydarzeń. Zawsze jesteśmy bardzo zadowoleni. Usługi są świadczone na najwyższym poziomie. Dania są nietuzinkowe, podane w sposób nowoczesny i kreatywny. Mariusz Łuszczewski zawsze potrafi nas czymś zaskoczyć. Tak jest i tym razem.

Podobnych opinii nie brak. - Z wielką przyjemnością uczestniczyłem w otwarciu restauracji Shanghai - mówi Kartikey Johri, Konsul Honorowy Indii. - Pan Mariusz Łuszczewski zbudował wokół lokalu niezwykłą atmosferę, która przekłada się na jakość obsługi i serwowanych dań. Wiele podróżuję i jestem zdecydowany powiedzieć, że to jedna z najlepszych restauracji w jakich gościłem.

Szef kuchni poleca

Tajemnicą sukcesu lokalu jest autentyczność. Tak jak składniki dań ściągane są z Dalekiego Wschodu, tak i kucharze przyjechali do Szczecina z Azji. Zespół Shanghai tworzą szefowie kuchni ze słynnej sieci Mandarin Oriental Group. Wszyscy zostali wyselekcjonowani przez Mistrza Pon Han, który wiele lat współpracował z najstarszym hotelem sieci. Każdy z nich specjalizuje się w kuchni danego regionu.

Pieczę nad kuchnią Shanghai trzyma Mistrz Pholsak Viset. Jak mówi - gotowanie dla Europejczyków zawsze jest dla nas sporym wyzwaniem. Kuchnia chińska to szereg zupełnie nowych smaków i aromatów. Pracujemy na autentycznych składnikach, które przywieźliśmy do Polski z zagranicy. Osobom, które chcą skosztować czegoś nowego, polecam suszone przegrzebki smażone w sosie XO. Przed podaniem dania głównego warto zamówić smażone sakiewki taro z owocami morza. Punkt obowiązkowy to pierożki dim sum, które serwujemy z różnymi nadzieniami i podajemy w bambusowych koszyczkach. Nie wspomnę nawet o kaczce, bo jestem przekonany, że jest tak pyszna, że naprawdę każdy będzie ją zamawiał.

- W Szczecinie nie było jeszcze takiej restauracji - mówi Karol Bedorf, zawodnik KSW. - To miejsce na pewno zmieni spojrzenie wielu osób na kuchnię chińską. Menu jest bardzo różnorodne. Są owoce morza, ale też sporo wołowiny podawanej na różne sposoby. Kaczka, to na pewno danie, które każdy powinien spróbować. Trzeba tu przyjść kilka razy. Karta jest tak rozbudowana, że nie sposób zamówić wszystkiego podczas jednej kolacji. Czy mogę dodać coś jeszcze? Exotic Restaurants wyznacza zupełnie nowe trendy w kulinarnym świecie, a Shanghai to po prostu smakowity kawałek Chin w Szczecinie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński