Właściwości odżywcze rabarbaru
Rabarbar, zwany również rzewieniem, jest warzywem należącym do rodziny rdestowatych. Jest niskokaloryczny – 100 g tego produktu dostarcza jedyne 15 kcal, a także 0,5 g białka, 0,1 g tłuszczu oraz 4,6 g węglowodanów. Jest także źródłem witaminy C, witaminy A oraz witamin z grupy B. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeczyszczające, pomaga przy problemach ze wzdęciami, a duża ilość zawartego w nim błonnika wspomaga trawienie. Oprócz wymienionych zalet ma także i wady - zawiera też duże ilości kwasu szczawiowego, który może spowodować powstanie kryształów szczawianów w nerkach.
Chociaż dziś trochę zapomniany to kilka dekad temu gościł na polskich stołach w przeróżnych postaciach - kompot z rabarbaru, syrop z rabarbaru, drożdżówki z rabarbarem i oczywiście przeróżnego rodzaju domowe ciasta. My polecamy przepis na obłędnie pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą. Na pewno zaspokoi podniebienie każdego łasucha. Jest obłędnie pyszne.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?