Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pyszna sałatka z kaszą bulgur. Odkryj przepis na lekkie danie z kuchni tureckiej. Idealna sałatka kisir na lunch

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Sałatka z kaszą bulgur to znakomita lekka przekąska na lunch. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć składniki sałatki kisir.
Sałatka z kaszą bulgur to znakomita lekka przekąska na lunch. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć składniki sałatki kisir. Anna Daniluk
Kisir to sałatka na bazie kaszy bulgur. Danie pochodzi z regionu Hatay w Turcji. Do tego dania dodaje się hojną porcję świeżych ziół np.: natkę pietruszki, koperek i listki mięty. Ponadto dodawane są dojrzałe pomidory, papryka i ekstrakt z owocu granatu. Zobacz przepis na sycącą sałatkę na bazie kaszy bulgur.

W skrócie

Sałatka kisir przygotowywana jest z bardzo drobnej kaszy bulgur, która tak jak kuskus nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać ją gorącą wodą. Gdy kasza napęcznieje we wrzątku, wtedy można dodawać charakterystyczne składniki kuchni tureckiej. W szczególności suszoną paprykę (pul biber), aromatyczny kumin, ekstrakt z owocu granatu oraz pastę z papryki. Tureckie składniki można znaleźć w sklepach oferujących składniki kuchni świata albo w licznych sklepach internetowych wyspecjalizowanych w tego typu żywności. Zobacz przepis na sałatkę z kaszy bulgur.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć składniki sałatki z kaszą bulgur

Kisir – przepis na turecką sałatkę z kaszy bulgur

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 450 g drobnej kaszy bulgur,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 600 ml gorącej wody,
  • 1 starta średniej wielkości cebula,
  • 1 łyżeczka suszonej papryki (pul biber),
  • 1/ 2 łyżeczki kminu (opcjonalnie),
  • 1 łyżka koncentratu z papryki,
  • 7-8 sztuk drobno pokrojonej dymki,
  • 1/ 2 pęczka drobno pokrojonej natki pietruszki,
  • 1/ 2 pęczka drobno pokrojonego koperku,
  • 3 drobno pokrojone średniej wielkości pomidory,
  • 4-5 drobno pokrojone cienkie zielone papryki (lub 1 duża papryka),
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • sok z 2 cytryn,
  • 50 ml ekstraktu z granatu,
  • 1 sałata rzymska – podzielona na liście i umyta.

W naszej galerii możecie zobaczyć składniki sałatki z kaszą bulgur

Jak zrobić turecką sałatkę z kaszy bulgur?

Przygotowanie:

  1. Wsypać kaszę i sól do naczynia, następnie zalać 600 ml gorącej wody, zamieszać i przykryć. Odczekać 15 minut.
  2. Jak kasza wchłonie wodę dodać startą cebulę, suszoną paprykę, kmin i koncentrat z papryki. Delikatnie ugnieść.
  3. Dodać dymkę, natkę pietruszki, koperek, pomidory i paprykę. Następnie dolać oliwę z oliwek, ekstrakt z owocu granatu oraz sok z cytryny i wymieszać.
  4. Podawać na umytych liściach sałaty rzymskiej lub ugotowanych liściach kapusty.

Dodatki do sałatki z kaszą bulgur

W przepisie na sałatkę kisir poza natką pietruszki i posiekanym koperkiem można dodawać liście świeżej mięty. W okresie zimowym, gdy nie ma świeżych pomidorów i papryki do sałatki dodaje się więcej koncentratu z papryki i pomidorów. Danie można także podawać na liściach winogron.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Ambasady Turcji w Polsce w ramach Tygodnia Kuchni Tureckiej organizowanego przez Ministerstwo Kultury i Turystyki Turcji.

Sałatka z kaszą bulgur to znakomita lekka przekąska na lunch. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć składniki sałatki kisir.

Pyszna sałatka z kaszą bulgur. Odkryj przepis na lekkie dani...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pyszna sałatka z kaszą bulgur. Odkryj przepis na lekkie danie z kuchni tureckiej. Idealna sałatka kisir na lunch - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński