Przysmaki kuchni czeskiej

Materiał informacyjny Czeska Centrala Ruchu Turystycznego – CzechTourism
Czeska Kuchnia, polędwica w śmietanie Archiwum Czech Specials agencji CzechTourism

*

Ziemie czeskie zawsze obfitowały w lasy, rzeki i stawy rybne, dlatego tradycyjna kuchnia czeska zawiera mnóstwo przepisów na dania z dziczyzny i ryb. Czeska kuchnia należała raczej do europejskich, niż do typowo słowiańskich, dzięki położeniu Czech w sercu Europy. Bogaty dwór królewski i cesarski, międzynarodowe związki małżeńskie czeskiej szlachty, wzbogacały czeską kuchnię i sprawiały, że szczyciła się ona najwyższym, środkowoeuropejskim poziomem. Czeska kuchnia i czescy kucharze, którzy służyli na szlacheckich dworach, a później czeskie dziewczęta pracujące jako kucharki w różnych częściach Europy, były poważane i chętnie zatrudniane.

Bogata i prosta

Niewiele kuchni na świecie łączy zarówno dania, które serwowano tylko na stołach bogaczy, jak i proste potrawy, spożywane przez ubogich. Dlatego czeskim specjałem jest zarówno pieczeń wieprzowa, jak i zwykły placek ziemniaczany. Właśnie niedostatecznej ilości mięsa czeska kuchnia zawdzięcza tradycyjne knedle owocowe czy pączki z powidłami i owocowe kołacze.

Królują knedle

Tradycyjna kuchnia czeska oferuje mnóstwo znakomitych sosów, które nie mogą się obejść bez knedli. Mimo, że o ich pochodzenie spierają się Czesi, Austriacy i Niemcy, tylko w Czechach do dziś znajdziemy knedle w menu każdej restauracji i w domu na talerzu. Każda restauracja w Czechach oferuje zawsze kilka rodzajów knedli bułczanych i ziemniaczanych. Do pieczonej kaczki w restauracji zaproponują nam zwykle oba rodzaje knedli i co najmniej dwa rodzaje duszonej kapusty. Knedle bułczane serwowane są do pieczeni wołowej w sosie śmietanowym, tak zwanej svíčkovej. Knedle ziemniaczane stanowią dodatek do znakomitego mięsa wędzonego w sosie chrzanowym. Kto lubi słodkie dania, powinien spróbować knedli owocowych z masłem i twarogiem lub posypanych makiem.

Zioła i przyprawy

Popularną przyprawą w Czechach i na Morawach jest kminek i majeranek, dziczyzna natomiast nie obejdzie się bez jałowca. Ulubione zioła to pietruszka, szczypiorek i lubczyk. Popularny w kuchni czeskiej jest oczywiście także czosnek.

Chleb i bułki

Czeski chleb ma ciemniejszą barwę, pieczony jest z mąki żytniej lub mieszanej z pszenną. Do ulubionych należy chleb na zakwasie żytnim, który nadaje mu wilgotność i kwaśny smak. Na czeskich stołach nie brakuje także rogalików i bułek z solą i kminkiem.
Nieprawda, że czeska kuchnia jest ciężka i tucząca, do takich należą tylko dania świąteczne, tak jak w każdej narodowej kuchni. Czeska kuchnia zna także mnóstwo lekkich i zdrowych dań warzywnych, z mięsem z kurczaka, indyka i królika. Jeśli chcemy „spróbować Czech“, wybierzmy się do restauracji, które serwują najlepszą czeską kuchnię. Przy wyborze restauracji, zwróćmy uwagę, czy posiada ona logo Czech Specials.

Świąteczne przysmaki

Świętom Bożego Narodzenia w Czechach towarzyszą liczne tradycje i zwyczaje. Należy do nich na przykład pieczenie tradycyjnych ciasteczek, zwanych cukroví. Od dawnych czasów czeskie gospodynie pieką na święta rogaliki waniliowe i inne malutkie ciasteczka o najrozmaitszych kształtach. Jednym z najważniejszych symboli czeskich świąt Bożego Narodzenia jest smażony karp. Danie to dołączyło do wigilijnego menu dopiero w XIX w.

W Wigilię, aż do wieczoru, obowiązuje ścisły post. Dzieciom obiecuje się, że jeśli będą przestrzegać postu zobaczą złote prosiątko. Do wspólnej wieczerzy Czesi zasiadają, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazda. Tradycyjną kolację wigilijną, podawaną przed rozpakowywaniem prezentów spod choinki, zazwyczaj rozpoczyna zupa rybna, uważana przez wielu Czechów za nieodzowną część świątecznego jadłospisu. Na danie główne składają się filety z karpia smażone w panierce oraz sałatka ziemniaczana z warzyw, jajek, majonezu, przypraw i ewentualnie innych składników. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć także vánočki, czyli słodkiej chałki z rodzynkami i grzybowego kuby.

Więcej informacji o kuchni czeskiej oraz przepisy kulinarne w języku polskim na tradycyjne czeskie dania znajdziemy na stronie: www.czechspecials.cz

Informacje turystyczne o Czechach: https://www.visitczechrepublic.com/pl-PL

Materiał oryginalny: Przysmaki kuchni czeskiej - Dziennik Bałtycki

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3