12 potraw wigilijnych: oto sprawdzone przepisy na pyszne i tradycyjne dania wigilijne na świąteczny stół. Jak je przyrządzić?
12 potraw wigilijnych
KAPUSTA Z GRZYBAMI
Potrzebujesz:
1 kg kapusty kiszonej
2 dag suszonych grzybów, najlepiej prawdziwki
1 duża cebula
mielony albo cały kminek
tłuszcz
ziele angielskie
liść laurowy
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Przyprawa do bigosu i potraw z kapusty
Przygotowanie:
Opłukane grzyby namoczyć w letniej wodzie (najlepiej dzień wcześniej) i gotować 1 godzinę.
Kapustę wypłukać, drobno pokroić. Wywar z grzybów wlać do kapusty. Gotować do miękkości 1–2 godz. W połowie gotowania dodać kminek, kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy.
Grzyby drobniutko posiekać. Dodać do kapusty. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka, zrumienić na tłuszczu. Dodać łyżkę mąki. Przełożyć do kapusty. Dodać sól, pieprz. Dosypać przyprawę do bigosu. Chwilę pogotować.
Grzybów można dodać 2–3 dag więcej, według uznania.
Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl
Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach: