Przepisy wigilijne na 12 tradycyjnych potraw. Sprawdzone i...

    Przepisy wigilijne na 12 tradycyjnych potraw. Sprawdzone i wypróbowane WSZYSTKIE PRZEPISY I SPOSOBY PODANIA 23 12 2018

    SK

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    12 potraw wigilijnych. KLIKAJ W ZDJĘCIA, ABY ZOBACZYĆ PRZEPISY. Kolacja wigilijna: ona musi się udać!Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:
    1/14
    przejdź do galerii

    12 potraw wigilijnych. KLIKAJ W ZDJĘCIA, ABY ZOBACZYĆ PRZEPISY. Kolacja wigilijna: ona musi się udać!

    Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:

    Przepisy wigilijne na 12 potraw świątecznych. Wigilia to jedno z nielicznych świąt w roku, kiedy większość ludzi stawia na stołach podobne potrawy. Zgodnie z tradycją powinno ich być 12 (symbolizują 12 apostołów) i koniecznie muszą być postne. Oczywiście wiele zależy od naszych upodobań i regionu w którym mieszkamy. Jednak produkty, z których powinny być przygotowane to przede wszystkim kasze, mąki, kiszona kapusta, groch, ryby, mak miód oraz suszone owoce i warzywa. ZOBACZCIE LISTĘ I PRZEPISY ZAPROPONOWANYCH PRZEZ NAS POTRAW NA WIGILIJNY STÓŁ

    Przepisy wigilijne na 12 tradycyjnych potraw świątecznych



    12 tradycyjnych potraw wigilijnych. BARSZCZ Z USZKAMI - Badania wskazują, że barszcz z uszkami gości w 82 proc. domów. Jak go zrobić?



    Barszcz z uszkami: Składniki
    • 25 dag buraków
    • pół pęczka włoszczyzny
    • 1 i 1/2 cebuli
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 liść laurowy
    • 5 ziaren czarnego pieprzu
    • sól
    • 1 łyżka koncentratu buraczanego
    • 1/2 szklanki mąki
    • 2 dag ugotowanych suszonych grzybów
    • 1/4 pęczka posiekanej natki
    • 1 jajko
    • 1 łyżka oleju
    • majeranek suszony


    Sposób przygotowania:
    Włoszczyznę obrać,pokroić na kawałki.
    Przełożyć do rondla , zalać 3/4 litra wody.Dodać listek,pieprz obraną 1 cebulę.Gotować wywar,dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek.Gotować 30 minut.Przecedzić,doprawić solą,pieprzem i koncentratem.

    Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto.1/2 cebuli posiekać i zeszklić na oleju.Wymieszać z pokrojonymi grzybami,natką i jakiem przyprawić. Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu.Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie. Gotowe przełożyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem.

    Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

    ZOBACZ TEŻ:
    Prezent na Mikołaja 2018: Co wybrać dla chłopaka, a co dla dziewczyny?

    Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:
    Zobacz galerię


    12 tradycyjnych potraw wigilijnych. ZUPA GRZYBOWA - pojawia się na co czwartym polskim stole.



    ZUPA GRZYBOWA: Składniki
    • 30-35 dag grzybów (borowików lub prawdziwków)
    • 2 średnie cebule
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • kawałek pora
    • kostka rosołowa grzybowa
    • 2-3 łyżki masła
    • kilka kulek ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • sól
    • pieprz
    • natka pietruszki
    • kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów
    • opcjonalnie: 3 średnie ziemniaki lub makaron łazanki


    Sposób przygotowania:
    Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera i pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową. Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy go gotowego wywaru i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości.

    Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją zeszklić na maśle, aby zupa grzybowa miała wyborny smak!

    Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy.
    Zobacz galerię


    12 tradycyjnych potraw wigilijnych. ZUPA RYBNA Z KARPIA



    ZUPA RYBNA Z KARPIA: Składniki:
    • 1 głowa karpia
    • okrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogon
    • kawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia
    • 1 duża marchewka
    • ½ pietruszki
    • 1/8 selera
    • sól
    • szczypta utartej gałki muszkatołowej
    • 2 łyżki pokrojonego koperku
    • sok z cytryny
    • 4 szklanki wody
    • ½ słodkiej śmietanki
    • 3 łyżeczki mąki
    • Szczypta kurkumy
    • 1 szklanka ugotowanego grubego makaronu ( kokardki, rurki, łazanki )


    Przygotowanie:
    Oczyścić głowę karpia (usuwając oczy, krew, mięso ze skrzeli). Umyć dokładnie mięso ryby. Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka. Dodać warzywa. Lekko osolić (ok. ½ łyżeczk). Gotować na małym gazie 40 minut. Przecedzić. Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut. W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba, skrzeli i ogona i włożyć do zupy. Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować. Dodać do zupy śmietankę, makaron. Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem, odrobiną maggi, szczyptą utartej gałki muszkatołowej.Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor.

    Przepis pochodzi z portali mojegotowanie.pl

    ZOBACZ TEŻ:
    Prezent na Mikołaja 2018: Co wybrać dla chłopaka, a co dla dziewczyny?

    Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:
    Zobacz galerię


    12 tradycyjnych potraw wigilijnych. KARP W GALARECIE



    KARP W GALARECIE: Składniki
    • 1 karp (ok. 1,2 kg)
    • 15 dag marynowanych grzybków
    • 15 dag marynowanych buraczków
    • 1/2 pęczka włoszczyzny
    • sok z cytryny
    • 4 łyżeczki żelatyny
    • 2 liście laurowe
    • po kilka ziaren pieprzu i Ziela angielskiego
    • 1/2 pęczka natki
    • sól


    Przygotowanie:
    Rybę sprawić, umyć, osuszyć (płetwy i głowę zachować). Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do rondla, wlać 2 l wody, dodać płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotować pod przykryciem 1 godzinę.
    Karpia podzielić na dzwonka. Dołożyć do rondla, gotować jeszcze 20 minut. Dzwonka wyjąć, ułożyć na półmisku, ostudzić. Obłożyć buraczkami i grzybkami.
    Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Wywar przecedzić przez gęste sito, 1 l gorącego płynu wymieszać z żelatyną. Zalać karpia, udekorować natką, ostudzić. Karpia w galarecie wstawić do lodówki na ok. 5 godzin.

    Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl


    12 tradycyjnych potraw wigilijnych. PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI



    PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI: Składniki:
    • 2 szklanki mąki
    • 1 jajko
    • 50 dag kapusty kiszonej
    • 5 dag suszonych grzybów
    • cebula
    • liść laurowy
    • 2 łyżki oleju lnianego
    • sól, pieprz


    Przygotowanie:
    Z mąki, jajka, szczypty soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 20 minut. Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie. Osączyć (płyn zachować) i posiekać. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na oleju. Dodać grzyby, chwilkę podsmażyć.
    Kapustę przelać zimną wodą i odcisnąć. Grubo posiekać. Zalać wywarem z grzybów. Dodać liść laurowy i ugotować do miękkości. Dodać grzyby z cebulą, przyprawić. Wymieszać i dusić około 20 minut.
    Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz i zlepić brzegi. Pierogi z kapustą i grzybami gotować w osolonym wrzątku 2 min od wypłynięcia.

    Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

    ZOBACZ TEŻ:
    Prezent na Mikołaja 2018: Co wybrać dla chłopaka, a co dla dziewczyny?

    Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:
    Zobacz galerię


    12 tradycyjnych potraw wigilijnych. KAPUSTA Z GROCHEM

    KAPUSTA Z GROCHEM: Składniki:
    • 2 kg kapusty kiszonej
    • 0,5 kg łuskanego żółtego grochu
    • 20 dag wędzonego boczku
    • liść laurowy
    • 2 angielskie ziela
    • pieprz
    • wegeta
    • 2 duże cebule


    Przygotowanie:
    kiszoną kapustę płuczemy jeśli jest zbyt kwaśna,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości(w szybkowarze 30 min.)do kapusty dodajemy listek laurowy i ang.ziele po ugotowaniu wyjmujemy groszek płuczemy i gotujemy do lekkiego rozgotowania(w szybkowarze około 40 min.) dosypujemy wegety, składniki łączymy(jeśli w kapuście jest zbyt dużo wody musimy odlać)dobrze mieszamy dodajemy pieprz i wegety do smaku, topimy pokrojony boczek, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę ,aż do zarumienienia wlewamy wszystko do kapusty z grochem i dokładnie mieszamy.

    Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

    12 tradycyjnych potraw wigilijnych. KAPUSTA Z GRZYBAMI



    KAPUSTA Z GRZYBAMI: składniki
    • 1 kg kapusty kiszonej
    • 2 dag suszonych grzybów, najlepiej prawdziwki
    • 1 duża cebula
    • mielony albo cały kminek
    • tłuszcz
    • ziele angielskie
    • liść laurowy
    • 1 łyżka mąki
    • sól, pieprz
    • Przyprawa do bigosu i potraw z kapusty


    Przygotowanie:
    Opłukane grzyby namoczyć w letniej wodzie (najlepiej dzień wcześniej) i gotować 1 godzinę.
    Kapustę wypłukać, drobno pokroić. Wywar z grzybów wlać do kapusty. Gotować do miękkości 1–2 godz. W połowie gotowania dodać kminek, kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy. Grzyby drobniutko posiekać. Dodać do kapusty. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka, zrumienić na tłuszczu. Dodać łyżkę mąki. Przełożyć do kapusty. Dodać sól, pieprz. Dosypać przyprawę do bigosu. Chwilę pogotować. Grzybów można dodać 2–3 dag więcej, według uznania.

    Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

    12 tradycyjnych potraw wigilijnych. KUTIA

    KUTIA: składniki
    • 1 szklanka pszenicy łuskanej
    • 1 szklanka maku
    • 1 szklanka mleka
    • 1 szklanka miodu
    • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
    • 100 g orzechów laskowych, posiekanych
    • 100 g migdałów, drobno posiekanych
    • 100 g suszonych fig, drobno posiekanych
    • 100 g suszonych daktyli, drobno posiekanych
    • 100 g rodzynek
    • kilka kropel aromatu rumowego


    Przygotowanie:
    Pszenicę opłukać na sicie, a następnie zalać w garnku gorącą wodą. Odstawić na noc. Rano pszenicę ponownie przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować w świeżej wodzie do miękkości (ok. 4 godz.). Po ugotowaniu odcedzić i znów opłukać. Odstawić. Mak zalać wrzącym mlekiem, a następnie doprowadzić do ponownego wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu mak odcedzić dobrze na sicie i zemleć dwa razy w maszynce. Rodzynki zalać na chwilę wrzącą wodą. Miód rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Kiedy będzie już płynny wymieszać z makiem i z pszenicą. Dodać bakalie i aromat, wymieszać. Przełożyć kutię do miseczki i wstawić do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.

    WIĘCEJ PRZEPISÓW NA ŚWIĘTA NA KOLEJNEJ PODSTRONIE
    1 3 »

    Czytaj treści premium w Głosie Szczecińskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    GS24 poleca:

    Osobowość Roku 2018 - zagłosuj już dziś!

    Osobowość Roku 2018 - zagłosuj już dziś!

    Piłkarz Roku 2018. Wybieramy najlepszych piłkarzy w regionie

    Piłkarz Roku 2018. Wybieramy najlepszych piłkarzy w regionie

    MISTRZOWIE FOTOGRAFII - zobacz kto zwyciężył!

    MISTRZOWIE FOTOGRAFII - zobacz kto zwyciężył!

    SPORTOWY SUKCES ROKU | Głosowanie zakończone poznaj laureatów

    SPORTOWY SUKCES ROKU | Głosowanie zakończone poznaj laureatów