Przepisy na wegański obiad, kolację i śniadanie 20.03.2023. Pomysły na proste dania

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania gettyimages.com/YelenaYemchuk
Przepisy na wegański obiad, kolację czy śniadanie mogą być proste w wykonaniu, a bardzo smaczne. Jakie masz plany na dzisiejszy posiłek? W naszym artykule znajdziesz posty z Instagrama z ciekawymi wege przepisami, które warto wypróbować w swojej kuchni. Sprawdź, który najbardziej Ci się spodoba.

Najlepsze wege przepisy w jednym miejscu? To możliwe. Nie musisz już śledzić wszystkich profili na Instagramie. Zrobiliśmy to za ciebie i przedstawiamy najciekawsze przepisy na wegańskie obiady, kolacje czy śniadania. Wypróbuj je i daj znać w komentarzu, które najbardziej ci smakowały.

Co jedzą weganie, a czego nie?

Dieta wegańska w całości wyklucza jedzenie nie tylko mięsa, ale wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Wynika to z tego, że praktycznie zawsze, gdy mamy do czynienia z hodowlą, zwierzęta doświadczają mniejszego lub większego cierpienia. Aby się do tego nie przyczyniać, wegańska dieta eliminuje część produktów.

  • Czy weganie jedzą grzyby? Grzyby nie są istotami żywymi, ale roślinami, więc nie ma przeciwwskazań, by pojawiły się w diecie wegańskiej. Należy jednak pamiętać, by nie smażyć ich na maśle, a na oliwie czy oleju.
  • Czy weganie jedzą ryby? Ryby to istoty żywe, a więc nie ma dla nich miejsca na talerzu weganina. Ta sama zasada dotyczy także owoców morza.
  • Czy weganie jedzą ser? Podobnie jak masło, ser produkuje się z mleka, a więc nie powinien pojawić się w wegańskiej kuchni. W sprzedaży jest wiele zamienników sera, dobrze w tej roli sprawdza się np. tofu.
  • Czy weganie jedzą makaron? I tak, i nie. W diecie wegańskiej powinny znajdować się wyłącznie makarony bezjajeczne, których jest na rynku sporo. Jajka mogą pojawić się w makaronach typu nitki, które dodaje się np. do rosołu.

Wege pomysły. Przepisy na dziś

Nieważne, czy z wege dietą Ci po drodze, czy niekoniecznie – mamy danie, które, choć bez mięsa, kusi bogactwem smaków. 🥬🥦 To przepis na szpinakowe ravioli, który znajdziesz na naszej stronie YouKENcook.

Przygotujesz je szybko i bez bałaganu dzięki naszej specjalnej przystawce, która w tworzeniu tej włoskiej klasyki pomoże Ci ze smakiem! 🥟

#kenwood #kenwoodpolska #robotkuchenny #gotowaniewdomu #homecooking #homekitchen #culinarycreativity #culinaryworld #innovation #easycooking #kenwoododkuchni #vegecuisine #vegancuisine #vege #italiancuisine


🌱 Zanim zastanie nas Wielkanoc, czas przetestować kilka przepisów na świąteczny stół! 🌱

Mamy dla Was: Wege pasztet z soczewicy!

Składniki:

🌱margaryna 1 szt.
🌱pieprz czarny mielony
🌱sól
🌱papryka ostra
🌱przyprawa uniwersalna
🌱 czerwona soczewica 300 g
🌱 marchewka 2 szt.
🌱 mąka ziemniaczana 3 łyżki
🌱 szuszone pomidory 1 opak.
🌱 cebula 1 szt.
🌱papier do pieczenia
🌱 ryż biały 200 g
🌱 czosnek ząbek 4 szt.
🌱 pietruszka 1 szt.
🌱 przyprawa curry
🌱 papryka słodka

Przygotowanie:

Krok 1
Posiekaną cebulę, czosnek, startą na małych oczkach marchewkę i pietruszkę obsmaż na margarynie.
Krok 2
Ryż dokładnie wypłucz pod zimną wodą. W garnku zagotuj wodę, dopraw solą, dodaj soczewicę i wypłukany ryż. Gotuj do momentu, aż soczewica wciągnie większość wody z gotowania.
Krok 3
Odlej nadmiar wody nad sitem o drobnych oczkach. Następnie ugotowaną soczewicę z ryżem wymieszaj z warzywami, dopraw papryką słodką, papryką ostrą, curry, przyprawą uniwersalną oraz pieprzem.
Krok 4
Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie zamieszaj. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dolej odrobinę wody.
Krok 5
Blaszkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż masę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Pasztet pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!

#mojagazetka #zakupy #lidl #biedronka #lidlpolska #biedronkapolska #netto #gazetka #gazetkalidla #gazetkabiedronki #promocje #supermarket #promocja #kupujmadrze #oszczedzanie #oszczednosc #nowosc #superhit #kotlety #foodporn #weggie #iwegetarianskie #food #foodphotography #warzywa #jedzenie #comfortfood #foodie #foodgram


Nustino jest idealne nie tylko do kanapek, ale i do słodkich przekąsek takich jak m.in. shake'i 🤎 Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam wyszło ⚡

#mynustino #nustinocom #masłoorzechowe #masłoorzechowewproszku #orzechy #orzechyarachidowe #mniejtłuszczu #odtłuszczone #dietetyczne #naslodko #fitprzepis #fitdodatek #zdrowyprzepis #zdroweprzepisy #zdroweodżywianie #dietabezdiety #fitsłodkości #śniadanie #drugieśniadanie #jedzenioweinspiracje #przepis #czekolada


Gulasz jest Wasz! Oddajemy w Wasze ręce przepis na epicką wege-szamkę 😊 Za co oprócz smaku najbardziej lubicie jednogarnkowe dania?⁣

Wegetariańska zupa gulaszowa z brukwi⁣
Składniki na 4 porcje:⁣
700 g brukwi⁣
500 g ziemniaków sałatkowych⁣
2 cebule⁣
2 łyżki masła⁣
1 l bulionu warzywnego⁣
1 liść laurowy⁣
Sól⁣
Cukier⁣
0,5 pora⁣
1 pęczek natki pietruszki⁣
100 ml octu jabłkowego⁣
Pieprz⁣
Sposób przygotowania:⁣
Brukiew i ziemniaki umyć, a następnie osuszyć z nadmiaru wody. Odciąć głąb i dolny koniec brukwi. Nożem obrać brukiew ze skóry i pokroić najpierw w plastry o grubości około 1 cm, a następnie w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę o bokach ok. 2 x 2 cm. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.⁣
W garnku rozpuścić masło, dodać cebule i ziemniaki, a następnie dusić je na średnim ogniu przez około 3 minuty. Całość zalać bulionem. Dodać liść laurowy, doprawić solą i cukrem. Gotować przez 10 minut, po czym dodać pokrojoną w kostkę brukiew. Całość gotować pod przykryciem przez kolejne 20 minut.⁣
Por i pietruszkę umyć i osuszyć z nadmiaru wody. Por przekroić wzdłuż na dwie części, a następnie w drobne paski. Liście pietruszki grubo posiekać. Na 5 minut przed końcem gotowania do zupy dodać por, pietruszkę i ocet. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Jeszcze raz zagotować, a następnie podawać.⁣

#kauflandpolska #przepis #gulasz #wegetariańsko #zupagulaszowa #brukiew #kuchniaroślinna #roślinniejemy #warzywa #smacznego⁣


Jak osłodzić sobie środę?🥰

My proponujemy pyszny budyń ryżowy z chrupiącymi ziarenkami kakao 🥰
Idealny deser, który doda Ci energii i pobudzi Twoje kubki smakowe👌😘

Łap przepis i testuj ❤️

SKŁADNIKI😍
🔸¾ szklanki ugotowanego ryżu
🔸1 szklanka ulubionego mleka
🔸2 łyżki surowego kakao w proszku Purella
🔸2 łyżki cukru kokosowego
🔸wanilia do smaku
🔸1 banan
🔸2 łyżki płatków migdałowych
🔸2 łyżki kruszonego kakao Purella

PRZYGOTOWANIE😍
🔸Mleko podgrzej, dodaj do niego ziarna wanilii, cukier i ryż. Podgrzewaj wszystko przez kilka minut
🔸Mleko z ryżem przełóż do blendera, dodaj kakao i kawałki banana. Miksuj 2-3 minuty
🔸Płatki migdałowe upraż na patelni
🔸Budyń podawaj na ciepło, posypany uprażonymi płatkami migdałów i kruszonym kakao

Smacznego! ❤️

.
.
.
.
.
#purella #purellasuperfoods #przepis #zdroweprzepisy #zdroweodzywianie #zdrowejedzenie #czystamicha #fitprzepisy #fitsłodycze #redukcja #zdrowydeser #odchudzanie #łatweprzepisy #zdrowojem #naturalnie #wegetarianizm #wege #słodkie #bezpieczenia #dokawy #słodkości #domowejedzenie #deser #kakao #gotowanie #śniadanie #pomyslnasniadanie #mniam


Kto ma ochotę na wegańskie kotlety w towarzystwie dużej ilości zieleniny? 💚 Na pewno się na nich nie zawiedziesz! Są pyszne i wyraziste w smaku 🔥 Nawet zagorzali mięsożercy u nas w domu się nimi zajadali. A to o czymś świadczy 😉

👌 Nasze kotlety smażyliśmy na małej ilości oleju rzepakowego. Nie każdy wie, że najpopularniejszy w Polsce olej rzepakowy jest jednocześnie jednym z najzdrowszych. To nie tylko źródło korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale również witamin E i K 💛

Łap nasz przepis i koniecznie go sobie zapisz, bo na pewno będziesz do niego wracać 😍

🤎 KOTLETY JAGLANO-MARCHEWKOWE 🤎

SKŁADNIKI (na 7 kotletów)

✔️100 g kaszy jaglanej
✔️1 cebula
✔️3 ząbki czosnku
✔️1 duża marchewka (lub 2 małe)
✔️50 g rukoli
✔️2 łyżki mąki owsianej
✔️kurkuma
✔️chili
✔️pieprz
✔️sól
✔️otręby do obtoczenia
✔️olej rzepakowy do smażenia

PRZYRZĄDZANIE

1) Kaszę ugotuj.
2) Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i podsmaż je na odrobinie oleju rzepakowego.
3) Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnij w malakserze. Dodaj do cebuli, następnie dorzuć posiekaną rukolę i podsmażaj jeszcze przez 20 sekund.
4) Do warzyw dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
5) Dodaj mąkę owsianą i dopraw do smaku przyprawami.
6) Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju rzepakowego.
7) Z masy formuj kotlety, obtaczaj w otrębach i smaż na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią.

Najlepiej smakują w towarzystwie sałatki 🥗
Te kotlety sprawdzą się też w domowych burgerach 🍔


ℹ️ Materiał reklamowy we współpracy z PSPO @rzepakowy.olej #reklama
#SfinansowanozFunduszuPromocjiRoślinOleistych #olejrzepakowy_w_diecie #pokochajolejrzepakowy #zdrowadieta #dieta #zdrowie #gotowanie #przepisy #olejrzepakowy #olejrzepakowy_korzysci
#kotletywarzywne #kotletywegańskie #kotletyjaglane #wegeobiad #wegekotlety #wege #obiadwarzywny #kuchniawegańska #kuchniabezmięsna #kuchniaroślinna #wegetariańskie #vegan #bezmięsa #przepis #obiad


"Zapraszam na sentymentalną wyprawę po dawnych Kresach Wschodnich. To książka pełna smaków, historii, wspomnień i miłości. Książka, która powstała, by zachować w pamięci smaki i ludzi, których już nie ma lub którzy niedługo odejdą" - pisze we wstępie do swojej nowej książki kulinarnej @Weganon

"Roślinna kuchnia kresowa" Pawła Ochmana zawiera przepisy na dania, które możecie znać, ale często nie wiemy, jakie jest ich pochodzenie.
Słyszeliście o krężałkach, kuladze czy socznikach? A może znacie gombowce, kutyki, jaglańce, dyniowce, piwoszki, czy tołkanice?
To nie są tajemnicze stwory, tylko nazwy potraw, które narodziły się na Kresach Wschodnich. Odkryjcie je na nowo, poznajcie ich historię - to są fascynujące opowieści! I przepyszne dania!
#kulinaria #książkakucharska #przepis #kresywschodnie #kuchniaregionalna #tradycja #kuchniakresowa #roślinniejemy #kuchniaroślinna #wege #wegetarianizm #weganizm #marginesy #wydawnictwo_marginesy


Odkryjcie przepisy na koktajle, które pozwolą wyzwolić Waszą wewnętrzną energię 💫 Marzec jest miesiącem Ryb, więc zaczynamy od antyoksydacyjnej mieszanki dla tych wrażliwych i przyjacielskich istotek 🐟

Przepis:

300 ml napoju kokosowego

1 mała garść truskawek

1 mała garść borówek

1 mała garść malin

#terranova #terranovapolska #suplementy #suplementydiety #vegan #weganskie #natura #znakizodiaku #zodiakara #zodiacsigns


Ostatnio mniej gotuję, na głowie fajny projekt i to mi zajmuje sporo mojego wolnego czasu.

Tutaj świetny przepis przypominajka z mojego archiwum, warty polecenia.

Śniadanie, obiad, a może kolacja ?

Roladki z bakłażana, jeśli nie mamy bakłażana może być cukinia .

Składniki :
❌ 2- 3 średnie bakłażany lub cukinie ( moim zdaniem z bakłażanem smaczniejsze)
❌ 200 g serka ricotta
❌ 150 g tuńczyka w oliwie
❌ 2 łyżki oliwy z oliwek
❌ 1 łyżeczka domowej wegety
❌ 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i koperku

Bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry, posolić i zostawić na kilka minut ( 3-4 min.)

Osuszyć papierowym ręcznikiem, delikatnie spryskać oliwą i podsmażyć na patelni grillowej z obu stron, do miękkości, aby łatwo można było zwinąć, osuszyć.

Wymieszać razem :
❌ ser ricotta
❌ odsączonego z oliwy tuńczyka
❌ wegetę z pietruszką i koperkiem

Nałożyć farsz na ostudzone plastry bakłażana i zwinąć w rolki, można spiąć wykałaczką
Przechowujemy w lodówce.

Proste. prawda ? 😊😍
I bardzo bardzo smaczne 🥰🥰

Fajnie smakuje z owockami granatu i posiekanymi orzechami.
Róbcie i smacznego👌

śniadanie obiad roladki z bakłażana roladki warzywne kolacja wege pomysł na obiad

#roladkizbakłażana #wegeobiad #fitsniadanie


Skorzystaj z promocji 50% taniej na mój ebook Fit Przepisy 2023 - zawierający 120 prostych przepisów, każdy z wyliczoną kalorycznością. Przepisy z wykorzystaniem niedrogich produktów z Biedronki lub Lidla

Szczegóły w linku: fit-przepisy.edu.pl

Placki z cukinii i ziemniaków autorstwa @mindzia_foodlover 😍

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 jaja
  • 4 średnie ziemniaki
  • Sól /pieprz
  • 4 łyżki mąki orkiszowej jasnej (może być pszenna jeśli ktoś toleruje)
  • Ząbek czosnku
  • Ser feta 30g
  • Wegańska śmietana

Wykonanie:

  • Ziemniaki i cukinię zetrzeć na grubym oczku na tarce. Posolić i odstawic
  • Po ok. 10-15minutach oddusić z nadmiaru wody. Dodać mąkę, jaja, sól, pieprz, czosnek i pokrojony w bardzo drobną kostkę ser feta. Wymieszać
  • Smażyć na oleju z dwóch stron po ok minucie
    Gotowe!

Kaloryczność:

  • 800 kcal
  • 36g białko
  • 118g węglowodany
  • 21g tłuszcze

#plackizcukini #cukinia #kolacja #obiad #jemzdrowo #zdrowienatalerzu #wiemcojem #przepis #fotografiakulinarna #dietabezdiety #dietaprzeciwzapalna #endodieta #wege #endometrioza #dietawendometriozie #zdrowonieznaczynudno #lunch #pyszne #zdroweodżywianie #gotowanie #jedzenie #zdrowakuchnia #zdrowenawyki #zdrowejedzenie #zdrowystylżycia #foodporn #healthylifestyle #healthyfood #picoftheday


ZOBACZ KONIECZNIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Przepisy na wegański obiad, kolację i śniadanie 20.03.2023. Pomysły na proste dania - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński
Dodaj ogłoszenie