Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na zupę dyniową - rozgrzewająca, kremowa i pełna słońca na jesienne chłodne dni

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Zupa dyniowa, czyli ciepło słońca na talerzu
Zupa dyniowa, czyli ciepło słońca na talerzu Agata Wodzień-Nowak
Trwa sezon na dynie. Mogą trafić do zalewy w słoiku albo od razu do garnka i na talerz. Mamy dla was propozycję z tą drugą opcją - przepis na zupę dyniową, która świetnie rozgrzewa i zapewnia błogość. To prosta receptura i szybkie przygotowanie. I jak? Próbujemy?

Do zrobienia zupy dyniowej przymierzałam się dłuższy czas. Kojarzyłam ją jako zupę może i o ładnym kolorze, ale mdłą. Do czasu, kiedy posmakowałam odkrycia mojej mamy z jej modyfikacjami w przepisie. Teraz gorąco to danie polecam!

Zupa dyniowa - słońce i ciepło na talerzu

Do swojego dyniowego debiutu wybrałam dynię odmiany hokkaido, bo polecano ją w innych przepisach. Po obraniu jej obieraczką do warzyw byłam zaskoczona, że poszło tak łatwo. Do czasu, bo już w następnym kroku, kiedy chciałam ją pokroić, okazało się, że to nie jest takie proste. Dynia była bardzo twarda, ale ostatecznie w kawałkach trafiła do miski, czekając na swój dalszy los.

Wspominałam, że zupę dyniową zapamiętałam jako mdłą i nie sięgałam po nią latami. Widocznie było w niej zbyt mało przypraw albo były nieodpowiednio dobrane dla moich kubków smakowych. Kluczowe będą kurkuma oraz imbir, ale o tym za chwilę, w kolejnych krokach przepisu.

Składniki na zupę dyniową:

  • 0,5 dyni (waga po obraniu)
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 łyżeczka masła, 1 łyżka oleju
  • 1 pomidor albo 3-4 łyżki pomidorów w puszce lub 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ok. 1,5 szklanki bulionu
  • ok. 0,5 szklanki mleka
  • opcjonalnie cebula/czosnek
  • sól i pieprz do smaku (używam pieprzu ziołowego)

Zastanawiacie się, po co ziemniaki w zupie dyniowej? Sprawią, że będzie gęstsza i bardziej kremowa. Proporcje składników traktujmy umownie. Z pomidorami lepiej nie przesadzić, bo przyćmią dynię, która ma wystąpić w roli głównej.

Przepis na zupę dyniową krok po kroku

  1. Do garnka trafia łyżka oleju i łyżeczka masła. Możemy wkroić małą cebulę i ząbek czosnku i chwilę podsmażyć.
  2. Dodajemy cukinię i pokrojone w kostkę ziemniaki
  3. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojonego pomidora/koncentrat, do tego przyprawy
  4. Gotujemy całość do miękkości warzyw
  5. Blenderem naszą zupę dyniową zamieniamy w krem, na koniec dodajemy mleko (stopniowo i smakujemy), mieszamy i gotowe!

Zupa pysznie smakuje posypana ziarnami dyni, z paluszkami chlebowymi albo kromką chleba własnego wypieku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Przepis na zupę dyniową - rozgrzewająca, kremowa i pełna słońca na jesienne chłodne dni - Strefa Agro

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński