- Możemy uspokoić mieszkańców naszych okolicznych miejscowości, szczególnie Maszewa i Stepnicy - mówi mgr Marek Frydrych, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Goleniowie. - Sytuacja zainfekowania salmonellą dziesięciorga dzieci została opanowana. We wtorek udało nam się potwierdzić, kto był źródłem tego zainfekowania. Okazało się, że jest to jeden z pracowników firmy cateringowej, która dostarcza posiłki do przedszkoli. Firma produkuje dziennie ok. 600 posiłków. Pracownik został odsunięty od pracy, zabezpieczyliśmy jego stanowisko pracy oraz produkty z jego otoczenia. Na firmę zostały nałożone kary, są one wynikiem także innych nieprawidłowości, które wykryliśmy podczas kontroli. Nadal czekamy na wyniki ok. 200 próbek pobranych przez pracowników Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Goleniowie od dzieci z dwóch przedszkoli, ich rodziców i od pracowników przedszkoli. Chcemy wykluczyć inne możliwe zakażenia. Na szczęście salmonella, która zainfekowała dzieci nie była mocno zjadliwa, w przeciwnym wypadku mielibyśmy znacznie poważniejszy problem i większą liczbę chorych. Zainfekowane dzieci zostały wypisane do domu, tylko dwoje pozostaje jeszcze w szpitalu, ale ich stan jest dobry.
Przedszkole w Maszewie zostało zamknięte na 10 dni, przeprowadzona będzie kolejna dezynfekcja - pierwsza odbyła się w weekend. Zamknięcie placówki oraz kolejna dezynfekcja jest decyzją przedszkola.
Większość zatruć pokarmowych spowodowana jest niewłaściwym przechowywaniem żywności lub brakiem higieny podczas jej przygotowania. Najwięcej zatruć powodowana jest przez potrawy, w których znajdują się surowe jaja, czyli lody, kremy do ciast, sałatki z majonezem. Ważne jest również odpowiednie przechowywanie żywości.
Zatrucia bakteriami Salmonella
Bakterie najczęściej występują w produktach takich jak:
Surowe jaja (majonezy, kremy, lody, zupy dla niemowląt)
Drób i rozdrobnione mięso (tatar, pasty rybne, galaretki, pasztety, pierogi)
Objawy zatrucia:
Najczęściej występują w 6-72 godzin po spożyciu zanieczyszczonego pokarmu. Początek choroby jest nagły i objawia się biegunką, bólami brzucha, mdłościami oraz wymiotami. Ponadto zatruciu towarzyszy gorączka do 39°C, ból głowy i dreszcze. Objawy ustępują po 2-3 dniach, a wyzdrowienie najszybciej po 7 dniach. O rozpoznaniu zatrucia decyduje wynik badania (dodatni z krwi i stolca).
Profilaktyka zatruć pokarmowych
- Mycie rąk przed przygotowaniem posiłków
- Utrzymywanie higieny w miejscach, w którym przygotowywane są posiłki
- Przetrzymywanie posiłków w odpowiedniej temperaturze, zgodnie z etykietą
- Całkowite rozmrażanie produktów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania
- Parzenie we wrzątku przez 10 sekund jaj używanych do wyrobu potraw i deserów nie poddawanych działaniu wysokiej temperatury
- Unikanie żywności, głównie lodów i wyrobów cukierniczych od nieznanych wytwórców
- Przed spożyciem sprawdzanie daty przydatności do spożycia
Zobacz także: Kulisy zdrowia: Kołatanie serca? Nie lekceważ!
Polecamy na GS24.pl! | |
Najlepsza restauracja w Szczecinie. ZOBACZ TOP 10! | Największy architektoniczny absurd Szczecina to... |
Studniówki w Szczecinie i Stargardzie. Zobacz mnóstwo ZDJĘĆ! | Szmula, Many, Mikmak. Czy znasz szczecińską gwarę? QUIZ |
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?