- Prezentujemy na specjalnie przygotowanych planszach informacje dotyczące wpływu przemysłowej hodowli zwierząt na naszą planetę. Jest to przede wszystkim ogromna emisja gazów cieplarnianych, zużycie wody, zanieczyszczenie gleby i powietrza czy też wycinka lasów pod pastwiska i uprawę paszy - wylicza Karolina Czechowska z fundacji Viva!.
- Podnoszenie się temperatury Ziemi poprzez emisję niebezpiecznych gazów cieplarnianych. Jest odpowiedzialny za ok. 18% antropogenicznych emisji gazów cieplarnianych, w tym ok. 9% światowych emisji CO2, aż 35–40% metanu i 65% tlenku azotu. Gwałtownie rosnąca temperatura Ziemi powoduje topnienie lodowców, anomalie pogodowe i szybko rozprzestrzeniające się pożary.
- Masową wycinkę lasów pod tereny na pastwiska i uprawę paszy dla zwierząt hodowlanych. Wpływa to na zanikanie bioróżnorodności i jest jedną z przyczyn szóstego masowego wymierania gatunków, które dzieje się na naszych oczach!
- Ogromne zużycie wody, której potrzeba do produkcji mięsa i produktów odzwierzęcych takich jak mleko czy jaja. Zwierzęta muszą pić i jeść. Przeciętna krowa wypija dziennie ok. 100 litrów wody, świnia 17 litrów; należy jeszcze uwzględnić wodę zużytą na wytworzenie paszy dla zwierząt. Produkcja 1 kg wołowiny pochłania ok. 15 tys. litrów wody, wieprzowiny ok. 6 tys., drobiu ok. 4 tys., a do produkcji 1 litra mleka potrzeba ponad 1 tys. litrów wody. Kryzys wodny, który jest już problemem globalnym, stale się pogłębia.
W Polsce rocznie hoduje się i zabija ok. 1 mld 140 mln kurczaków, 22 mln świń i 2 mln krów. Wszystkie te zwierzęta produkują odchody, które zawierają mnóstwo szkodliwych substancji. Zwierzęce odchody składuje się w wielkich zbiornikach przy fermach, z których przenikają do gleby, powietrza i wód. Efektem tego jest zanieczyszczenie środowiska i powstawanie martwych stref w morzach i oceanach, w tym m. in. zatrucie i stopniowe zamieranie Morza Bałtyckiego.
- W Polsce zdecydowana większość zwierząt jest hodowana w sposób przemysłowy. Co więcej, następuje intensyfikacja chowu. Musimy wymagać nie tylko zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych związanych ze spalaniem paliw kopalnych, transportem i przemysłem, ale też podjęcia systemowych zmian w produkcji żywności. Na barkach rządów i korporacji spoczywa ogromna odpowiedzialność, jednak warto zauważyć, że nasze codzienne decyzje również mają znaczenie. Ludzie powinni zrezygnować lub chociaż ograniczyć konsumpcję mięsa i produktów odzwierzęcych. Jest to konieczne, aby zminimalizować negatywny wpływ ludzkiej diety na klimat i środowisko - tłumaczą aktywiści.
Protest w obronie Parku Śląskiego i drzew w Chorzowie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?