W skrócie
Do oglądania sportowych rywalizacji proponuję zrobić domowe precle z sezamem. Zazwyczaj robię przekąskę w stylu niemieckim. Jeśli chcesz, możesz je piec dłużej, aby zyskały głęboki brązowy kolor. Aby przekąska miała puszyste wnętrze i zarazem była chrupiąca z wierzchu, zwróć uwagę, aby masło było całkowicie miękkie. Do maczania upieczonych precli nadaje się sos serowy, twarożek z cebulą w stylu gziku lub kremowy sos czosnkowy.
Precle drożdżowe – prosty przepis na imprezę
Liczba porcji: na 8-10 sztuk.
Czas przygotowania: 3 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej typ 650,
- 5 g suszonych drożdży,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 250 ml ciepłej wody,
- 30 g miękkiego masła,
- 40 g sody oczyszczonej,
- 2 l wody do obgotowania,
- 1 żółtko,
- 20 ml mleka,
- 20 g białego sezamu.
Jak zrobić proste precle drożdżowe?
Sposób przygotowania:
- Do miski robota kuchennego wsyp przesianą mąkę pszenną, suszone drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszaj.
- Włącz robot kuchenny na drugi stopień mocy i wlej ciepłą wodę.
- Wyrabiaj przez 8 minut zwarte ciasto.
- Dodaj miękkie masło i wyrabiaj przez kolejne 10 minut.
- Wybierz ciasto z misy robota kuchennego do szklanej miski natłuszczonej olejem i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 8 lub 10 porcji.
- Uformuj je w długie rulony, które następnie zawiń w kształt precelków. Końcówki przeplataj i zawiń do środka.
- Ułóż je na papierze do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Może to być piekarnik z włączoną lampką.
- Zagotuj 2 litry wody w garnku razem z sodą oczyszczoną. Do wrzątku wrzucaj wyrośnięte precle i gotuj je przez około 30 sekund do minuty.
- Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Żółtko rozmieszaj z mlekiem i posmaruj nim precelki na blaszce.
- Precelki posyp równomiernie białym sezamem.
- Precle drożdżowe piecz w piekarniku rozgrzanym do 220° Celsjusza przez 15 minut.
Może cię także zainteresować:
Dodatki do domowych precli
Domowe precelki można także posypać gruboziarnistą solą lub czarnym sezamem. Świetnie też sprawdza się zatar, czyli mieszanka sezamu, tymianku, soli i sumaku. W polskiej odsłonie świetnie sprawdza się czarnuszka. Zamiast soli gruboziarnistej sprawdza się także sól w płatkach.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?