Na początku listopada w jednej z niemieckich tuczni drobiu w regionie Uecker - Randow, wykryto pierwsze w Europie ognisko wirusa ptasiej grypy H5N8. Aby nie doprowadzić do epidemii, wybito prawie 31 tys. zwierząt. O swoje hodowle zaczęli więc obawiać się gospodarze z naszego województwa.
- Niemiecka ferma, na której wykryto ptasią grypę, znajdowała się około 50 kilometrów od naszego regionu, jest to więc dość blisko - mówi Tomasz Grupiński, zachodniopomorski wojewódzki lekarz weterynarii. - Jesień to okres dużej migracji dzikich ptaków, a to one są roznosicielami wirusa H5N8. Warto więc mieć się na baczności i odpowiednio zabezpieczać ptactwo w gospodarstwach. Zwłaszcza, że ptasia grypa już przeniosła się do Holandii i Wielkiej Brytanii.
W obawie przed przedostaniem się zakażenia do Polski, powiatowy lekarz weterynarii w Świnoujściu zlecił lokalnym właścicielom ferm, aby nie wypuszczali kur, gęsi, gołębi i innego ptactwa gospodarczego na wolną przestrzeń.
Ważne by izolować je od dzikich ptaków, które mogą roznosić wirusa H5N8. Karmę dla ptaków powinno się trzymać w zamknięciu, a żywność podawać zwierzętom w zabezpieczonych pomieszczeniach. Nie można też ptakom podawać do picia wody z jezior czy rzek, a jeśli nagle masowo ptaki zaczną padać lub przestaną się nosić, należy ten fakt jak najszybciej zgłosić lekarzowi wterynarii, wójtowi lub burmistrzowi.
- Po każdym kontakcie z drobiem lub ptakami zaleca się umycie rąk wodą z mydłem - mówi Bożena Stalka, zastępca powiatowego lekarza weterynarii w Świnoujściu. - Dobrze jest też wydzielić odzież używaną przy czynnościach związanych z obsługą drobiu.
Producenci drobiu powinni ponadto pamiętać o rozłożeniu przed wejściami do budynków fermy drobiu specjalnych mat nasączonych środkiem dezynfekcyjnym.
- Wirusy grypy są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne oraz detergenty - mówi Bożena Stalka. - Niszczy je obróbka termiczna oraz gotowanie. Wirus ptasiej grypy nie stanowi więc poważnego zagrożenia dla ludności, o ile przestrzegane są podstawowe zasady higieny (mycie rąk i naczyń, obróbka cieplna mięsa drobiowego w temperaturze min.70 stopni C, unikanie kontaktu surowego mięsa drobiowego z inną żywnością).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?