Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na domowe sushi

red
Po pierwsze smak, po drugie zapach, po trzecie forma i sposób podania zaczerpnięte z tradycyjnych, japońskich receptur. Odpowiednie zestawienie tych trzech elementów uwiedzie najbardziej wybrednych degustatorów sushi.

Pomysł na domowe sushi

Składniki:
- ryż do sushi
- opakowanie nori - prasowane algi - 2-3 arkusze na osobę)
- świeży tuńczyk
- ogórek
- wasabi
- sos sojowy
- marynowany imbir w zalewie
- kawior, kiełki

Zaprawa do ryżu:

- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli

Akcesoria:
- mata bambusowa do rolowania
- pałeczki
- osty nóż

Przygotowanie
Opłucz ryż pod bieżącą wodą. W dużym naczyniu mieszaj go do momentu aż woda będzie przejrzysta. Wypłukany ryż pozostaw w wodzie na 30 minut. Do płukania warto użyć wody mineralnej butelkowanej. Ryż gotuj na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody. Po ugotowaniu zostaw na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przełóż go do miski.

Podczas gdy ryż będzie się próżuł. Przygototuj zaprawę. Wszystkie składniki wymieszaj w małym rondelku, na małym ogbniu – nie dopuść do wrzenia! Zaprawę dodaj do ugotowanego ryżu i delikatnie wymieszaj.

Składniki umyj i pokrój na odpowiednie porcje. Nie obierj ogórka ze skórki, wytnij za to miąższ i pokrój resztę w cieniutkie paski. Tuńczyka pokroj na mniejsze płaty.

Przygotuj matę bambusową i miseczkę z wodą z dodatkiem octu ryżowego do maczania palców. Nori umieść przy dolnej krawędzi maty bambusowej. Ryż ułuż na matowej stronie. Ułoż warstwę ryżu na macie pozostawiając 1 cm margines z góry i z dołu. Gdy ryż się klei, namocz ręce. Przy dolnej krawędzi ryżu rozsmaruj cieniutką warstwę wasabi i ułoż kawałki tuńczyka oraz ogórka. Zawiń je tak aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu, pozostawiając matę bambusową na zewnątrz. Na koniec pokroj rulon na kawłki.

Podawaj w towarzystwie imbiru, wasabi i sosu sojowego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński