Plusy (oraz nieduże minusy) regularnego picia herbaty

SN
Jak dotąd nikomu nie udało się przedstawić bezsprzecznych dowodów na to, że herbata ma wyjątkowe właściwości zdrowotne. Istnieje jednakże wiele poszlak, które pośrednio potwierdzają słuszność tej opinii.

Krzew o łacińskiej nazwie Camellia sinensis ciągle nie może doczekać się rozstrzygającego wyroku. Jedni twierdzą, że napar z niego to kwintesencja zdrowia. Inni jednak uważają, że to gruba przesada i odradzają nadmierną konsumpcję. Herbata jest jednym z częściej badanych produktów spożywczych. Mimo to naukowcy wciąż spierają się o jej wpływ na organizm człowieka. Dane przedstawiane przez jednych są natychmiast podważane przez innych.

Badania nad właściwościami leczniczymi herbaty prowadzi się od dawna, jednak najwięcej interesujących informacji na ten temat zebrano dopiero w ostatnich latach. W przypadku tej rośliny większość jej potencjalnych zalet zdrowotnych ma związek z obecnymi w niej przeciwutleniaczami, które chronią organizm przed chorobami serca i nowotworami. Analizy chemiczne potwierdziły, że herbata, w szczególności zielona, zawiera bardzo aktywne przeciwutleniacze. Są to przede wszystkim polifenole i katechiny.

Kłopot w tym, że zdecydowana większość faktów mających dowodzić nadzwyczajnych wartości zdrowotnych herbaty pochodzi z badań na zwierzętach. Na przykład podczas eksperymentu, który przeprowadzili naukowcy z Case Western Reserve University (USA), myszom dodawano regularnie polifenole pochodzące z zielonej herbaty, po czym u wszystkich zwierząt zainicjowano rozwój reumatoidalnego zapalenia stawów. Choroba ta rozwinęła się tylko u ośmiu spośród 18 gryzoni karmionych polifenolami, podczas gdy w grupie kontrolnej zachorowały na nią wszystkie zwierzęta.

Dotychczas przeprowadzono też kilkadziesiąt eksperymentów na zwierzętach, które miały wyjaśnić, czy herbata może wzmacniać organizm przed rakiem. Niektóre z tych badań sugerują, że rzeczywiście polifenole mogą do pewnego stopnia chronić przed niektórymi rodzajami raka, w szczególności przed nowotworami jamy ustnej i układu trawienia. Czy jednak efekt byłby ten sam w przypadku ludzi? Nie sposób w pełni odpowiedzieć na to pytanie. Badania z udziałem ludzi sprowadzają się zwykle do obserwacji, testów i opracowań statystycznych. Ze zrozumiałych powodów trudno sobie wyobrazić prowadzenie ryzykownych doświadczeń polegających na inicjowaniu u ludzi rozmaitych chorób, a następnie sprawdzaniu, czy popijanie herbaty je zatrzyma.

Jedno z ciekawszych badań klinicznych opisanych w literaturze naukowej wykonano w Chinach. W doświadczeniu wzięło udział 59 osób ze stanami przedrakowymi jamy ustnej. Połowie pacjentów podawano przez sześć miesięcy kapsułki wypełnione polifenolami wyizolowanymi z zielonej herbaty, pozostali połykali w tym czasie pastylki nie zawierające żadnych związków leczniczych. Okazało się, że u osób z pierwszej grupy rakowate guzy zmniejszyły się, z drugiej zaś - uległy powiększeniu. Jednak chińskich badań nikomu nie udało się powtórzyć, co bardzo obniża ich wartość.

Także inne badania, przeprowadzone wśród 35 tys. mieszkańców amerykańskiego stanu Iowa, sugerowały wprawdzie, że wypijanie co najmniej dwóch filiżanek herbaty dziennie może zmniejszać ryzyko nowotworów układu pokarmowego i moczowego, lecz sami autorzy badań uznali, że związek między jednym i drugim jest dość hipotetyczny. "Żadnych konkretnych zależności nie udało się wykryć" - stwierdzili w artykule. Także badania epidemiologiczne w Holandii, które objęły aż 110 tys. osób, nie wykazały, aby osoby regularnie pijące herbatę rzadziej chorowały na nowotwory płuc, piersi i jelita.

Czyżby zatem herbata pomagała tylko zwierzętom? Oto amerykański badacz Fung-Lung Chung twierdzi, że myszy i szczury, które w jego eksperymencie piły czarną i zieloną herbatę, a także rozpuszczoną w wodzie kofeinę, rzadziej zapadły na raka płuc wywoływanego przez toksyczne substancje rakotwórcze z dymu tytoniowego. Inny naukowiec zza oceanu Roderick Dashwood z Uniwersytetu Stanu Ohio dowodzi w swoich pracach, że herbata hamuje u zwierząt postępy raka okrężnicy.

Skoro szczury, które na co dzień nie gustują przecież w herbacie, tak dobrze się po niej czują, to może jednak coś jest na rzeczy? Brakuje dowodów - odpowiadają epidemiolodzy. A inni lekarze przypominają, że nadmierna konsumpcja mocnej herbaty może być także szkodliwa. Po pierwsze zwracają uwagę, że obecne w herbacie związki garbnikowe zwane taninami, które nadają jej charakterystyczny cierpki smak i brunatną barwę, utrudniają przyswajanie przez organizm wielu cennych mikroelementów, takich jak selen, miedź i żelazo, a także witaminy B1 i niektórych leków. Po drugie, taniny w dużych stężeniach powodują wydzielenie się w żołądku związków drażniących błonę śluzową.

Wideo

Komentarze 8

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Krzyś

Ja lubię i kawę i herbatę - najczęściej zamawiam takie produkty w sklepie Szlachetny Smak ;)

d
dzidzia

tez się z wami zgadzam ) ja jak na miłośniczkę herbat przystało a także na maniaka komputerowego właśnie popijam sobie herbatkę cytrynową i przerabiam zdjęcia z wypadu za miasto xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

S
Sylwia12

Jest w czym wybierać to prawda. Same herbaty też są bardzo dobre gatunkowo, nie są bezpłciowe tak jak inne.

u
ulenka

ja przyznam się szczerze, że moim nałogiem jest herbata xD pije tylko i wyłącznie ten napój, jakby liście herbaty przestały istnieć ja chyba nie miałabym co pić mimo że to mój ulubiony napój to jednak jestem dość wybredna pijam w sumie tylko owocowe herbatki;)

K
Kaja

Mi na przykład smakuje zielona herbata. Jesli tradycyjny smak zielonej herbaty nie jest dla kogos odpowiedni mozna wybrac zielona z jakimis dodatkami tak jak na przyklad wlasnie jaśminowa albo z jakimis aromatami owocowymi.

v
voytek

z mocną CZARNA herbata powinny tez uwazac osoby z sklonnoscia do kamicy nerkowej!!! oczywiscie wszystko z umiarem 2 czy 3 kubki mocnej herbaty dziennie ci nie zaszkodza ale jesli ktos wypija 1,5-2 litry dziennie to niestety zanieczyszcza nerki ale tylko czarna herbata ktorej niektóre skladniki wlasnie odkladaja sie w nerkach -w przeciwienstwie do ZIELONEJ herbaty (ktora nie jest poddawna fermentacj a tylko suszeniu) i ktorej picie wręcz w OGROMNYCH ilosciach jest zalecane (co potwierdza dlugowieczność i doskonala kondycja fizyczna na starosc większosci azjatów - zwlaszcza chinczyków). Niesety dla europejczykow jej smak nie jest zbyt przyjemny...

więc wszystko z umiarem - nie zapominajcie też ze zalecana dawka dziennych płynów to ok 2 l na osobe dorosła czyli oprocz tych 2-3 kubkow czarnej herbaty warto wypic drugie tyle zielonej czy owocowej i w szczegolnosci latem rowniez sporo wody mineralnej np. miedzy posiłkami.

K
Kaja

Ja też piję dużo herbaty i nic negatywnego się ze mną nie dzieje.

I
Ireneusz

Ja pijam dużo herbaty i nie zauważam jakiegoś negatywnego wpływu na moje zdrowie. Jednak nie pijam tylko czarnej herbaty ostatnio strasznie zasmakowała mi herbata cejlońska zielona po prostu pyszna.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3