Płatki ze Stoisławia: samo zdrowie

Joanna Boroń
Płatki owsiane z logo Młynów Stoisław to gwarancja produktu najwyższej jakości . Można z nich  szybko wyczarować pożywne i zdrowe śniadanie
Płatki owsiane z logo Młynów Stoisław to gwarancja produktu najwyższej jakości . Można z nich szybko wyczarować pożywne i zdrowe śniadanie Fotolia
Płatki owsiane górskie ekstra z Młynów w Stoisławiu wytwarzane są z najwyższej jakości ziarna. Jest to produkt naturalny, z wysoką zawartością błonnika pokarmowego, bez konserwantów

Płatki owsiane to naturalne źródło białka, magnezu, potasu, żelaza, fosforu oraz wapnia. Znakomicie nadają się do wypieku ciasteczek oraz jako dodatek do wypieku domowego chleba. W przypadku pożywnego śniadania - wystarczy zalać wrzątkiem, dodać jogurt i ulubione dodatki, np. orzechy lub suszone owoce.

Płatki od dawien dawna znane były ze swoich właściwości . Nie bez powodu już nasi przodkowie twierdzili, że „owsianka czyni ludzi żelaza” lecząc skołatane nerwy, pomagając w profilaktyce cukrzycy, sklerozy. Mogą mieć również zastosowanie w profilaktyce chorób układu krążenia oraz w walce ze zbędnymi kilogramami. Płatki owsiane zawierają znaczne ilości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu oraz obniżających frakcję VLDL (trójglicerydów).

Węglowodany złożone oraz wysoka zawartość błonnika w płatkach owsianych również wpływa na regulację stężenia cholesterolu. błonnik owsa można uznać za wyjątkowy: zawiera bowiem arabinoksylany i beta-glukany - substancje, których obecność odgrywa ogromną rolę w zapobieganiu chorób cywilizacyjnych, takich jak rak jelita grubego, cukrzycy, miażdżycy i otyłości.
Warto wypróbować przepis na koktajl owocowy z płatkami owsianymi. Taki sposób podania płatków owsianych polubią nawet dzieci.
Składniki (1 porcja / 1 szklanka + mała dolewka):
250 ml mleka
3 -4 łyżki płatków owsianych
1 banan lub około 100 g dowolnych owoców (mogą być mrożone)
łyżeczka miodu

Do naczynia, w którym miksowany będzie koktajl wsypać płatki owsiane, które należy zalać wrzątkiem w ilości, która pokryje wsypane płatki. Odstawić na około 5 minut. W tym czasie obrać banana, pokroić na kawałki.
Miód, pokrojonego banana oraz połowę porcji mleka dodać do naczynia z płatkami i dokładnie zmiksować blenderem. Dodać resztę mleka i wymieszać.

FLESZ: Kiedy będzie wiosna? Zwierzęta dają sygnały.

Wideo

Materiał oryginalny: Płatki ze Stoisławia: samo zdrowie - Głos Koszaliński

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3