Przepis na nalewkę pieprzówkę
Przepis na pieprzówkę jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnego sprzętu i umiejętności. Do przygotowania nalewki potrzebne są tylko trzy składniki:
- 700 ml wódki,
- 20 ziaren pieprzu czarnego,
- 10 ziaren ziela angielskiego.
Przygotowanie:
Ziarna pieprzu i ziela angielskiego należy przełożyć do szklanego słoika. Przyprawy można wcześniej rozgnieść w moździerzu, dzięki czemu będzie bardziej aromatyczna. Następnie trzeba zalać je wódką i dokładnie wstrząsnąć. Po upływie dwóch tygodni nalewka jest gotowa do picia.
W przypadku całych ziaren, nie ma konieczności jej przecedzania. Jeśli do produkcji nalewki zostały użyte zmiażdżone przyprawy konieczne będzie jej wcześniejsze przefiltrowanie.
Pieprzówka – domowy sposób na ból brzucha, niestrawność oraz gazy jelitowe
Nalewka jest źródłem piperyny oraz eugenolu – substancji czynnych wspomagających układ trawienny. Pieprzówkę, ze względu na swoje właściwości zaleca się spożywać przy następujących dolegliwościach:
- bóle i skurcze żołądka,
- niestrawność,
- nudności,
- wymioty,
- zgaga,
- przeziębienie.
Należy jednak pamiętać, że pieprzówka jest nalewką leczniczą i powinna być stosowana tylko w przypadku pojawienia się dolegliwości. Dzienna dawka nie powinna przekraczać 20 kropli.
Ze względu na zawartość alkoholu nie może być spożywana przez dzieci, kobiety w ciąży i karmiące. Zrezygnować z niej powinny także osoby z przewlekłymi dolegliwościami układu pokarmowego np. zespołem jelita drażliwego oraz chorobą Leśniowskiego-Crohna.
Pieprzówka – właściwości zdrowotne piperyny
Pieprzówka jest nalewką produkowaną z pieprzu czarnego, ziela angielskiego oraz alkoholu. Swoje właściwości zawdzięcza składnikom aktywnym, między innymi piperynie oraz olejkom eterycznym.
Pieprz czarny (Piper nigrum) jest rośliną tropikalną, rosnącą w gorącym i wilgotnym klimacie. Uprawiany jest głównie dla owoców, z których otrzymuje się ziarna, służące jako popularna przyprawa. Spożywanie ziaren lub ich ekstraktu popularne było już w starożytnej medycynie chińskiej, jako lekarstwo na dolegliwości trawienne, gangrenę, choroby serca oraz anginę.
Pieprz jest źródłem piperyny, czyli substancji czynnej, która wykazuje szereg dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Niezależnie od przyjmowanej dawki, częste jedzenie tej przyprawy poprawia stan zdrowia i ułatwia zdolność zapamiętywania, a także spowalnia procesy obumierania tkanki mózgowej. Z tego względu pieprz czarny zalecany jest w diecie chorych na Alzhaimera. Sugeruje się, że piperyna może również łagodzić objawy depresji.
Piperyna ma także działanie rozgrzewające, dzięki temu z powodzeniem może być stosowana przy objawach przeziębienia.
Piperyna przyczynia się również do lepszego wchłaniania składników odżywczych, takich jak witaminy (A, B6 i C), beta-karoten, koenzym Q10 oraz selen.
Piperyna ma wiele właściwości zdrowotnych:
- przeciwdrobnoustrojowe,
- antyoksydacyjne,
- przeciwnowotworowe,
- przeciwdepresyjne,
- przeciwbiegunkowe,
- przeciwskurczowe,
- hepatoprotekcjne, czyli chroniące komórki wątroby przed uszkodzeniem.
Eugenol – właściwości ziela angielskiego
Ziele angielskie jest owocem drzewa – korzennika lekarskiego. Ziarna są źródłem wielu olejków eterycznych, które nadają im charakterystyczny zapach oraz gorzki smak. Główną substancją czynną jest eugenol, czyli olejek eteryczny przypominający zapach goździków. Przyprawa ułatwia wchłanianie selenu oraz beta-karotenu.
Utleniony eugenol pachnie jak wanilia, dzięki temu często jest wykorzystywany w przemyśle do uzyskania waniliny – składnika aromatycznego cukru wanilinowego.
Eugenol stosowany jest również w stomatologii do odkażania kanałów zębowych, a także jako cement dentystyczny. Ziele angielskie doraźnie może być stosowane jako środek znieczulający na bolące dziąsła. Wystarczy zmiażdżyć ziarna i przyłożyć w bolące miejsce, potrzymać 15 minut, a następnie wypluć.
Eugenol ma wiele działań zdrowotnych:
- antyseptyczne (odkażające),
- znieczulające,
- zmniejszające nudności,
- przeciwzapalne
- przeciwbólowe,
- pobudzające metabolizm.
Należy wspomnieć, że ziele angielskie spożywane w nadmiarze wykazuje szkodliwe działanie, powodując podrażnienie skóry. Jednak dawki stosowane w stomatologii oraz do przygotowania potraw są niskie i nie powinny wywołać skutków ubocznych.
- Rola składników naturalnych w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym Geriatria
- Właściwości przeciwutleniające przypraw na przykładzie pieprzu czarnego Piper Nigrum L. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna
- Eugenol Sigma-Aldrich
Sprawdź, jakie produkty są rozgrzewające
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?