reklama

Pieczenie ciast nie jest Twoją mocną stroną? Z nami dasz radę!

Materiał informacyjny Zaktualizowano 
Z zazdrością patrzysz na ciasto, którym poczęstowała Cię przyjaciółka. Smaczne, idealnie wypieczone i wyrośnięte… Zastanawiasz się, dlaczego Tobie żaden wypiek się nie udaje? Nie martw się! Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, żeby zacząć piec pyszne ciasta. Spróbuj już dziś!

Co zrobić, żeby się udało?

Na początku swojej przygody z pieczeniem najważniejsze jest ścisłe trzymanie się przepisu. Jeśli nie masz jeszcze wprawy, może Ci się wydawać, że drobna modyfikacja receptury nie zaszkodzi. Niestety, żeby wprowadzać własne zmiany, trzeba mieć duże doświadczenie.
Jakie błędy najczęściej popełniają osoby uczące się skomplikowanej sztuki pieczenia? Jednym z nich jest niezwracanie uwagi na szczegół, jakim jest na przykład rozmiar blaszki do pieczenia. A to bardzo ważne! Jeśli Twoja blaszka znacznie różni się wielkością, konieczne może być zwiększenie lub zmniejszenie proporcji składników. W przeciwnym razie ciasto może wyjść zbyt płaskie lub za wysokie. Konieczna będzie również zmiana czasu pieczenia. Oczywiście, inny rozmiar blaszki nie oznacza od razu, że ciasto się nie uda. Wszystko zależy od konkretnego wypieku. Nie warto także kombinować z ilością składników. Sypnęło Ci się za dużo mąki, dasz za to więcej czekolady i jeszcze więcej owoców – jeśli nie wiesz, jaki osiągniesz efekt, lepiej nie mieszaj proporcji. Pamiętaj, przepis to podstawa!

Przestrzegaj podstawowych zasad

Jest kilka zasad, które warto stosować przy każdym wypieku – chyba, że w przepisie podano inaczej.

  1. Przede wszystkim uważnie przeczytaj sposób przygotowania i upewnij się, że rozumiesz przedstawione zależności.
  2. Pamiętaj, że temperatura i czas pieczenia to tylko wskazówka, a tak naprawdę wiele zależy od Twojego piekarnika. Sprawdzaj na bieżąco, czy ciasto się upiekło, ale piekarnik otwórz dopiero wtedy, gdy już wygląda na upieczone.
  3. Inną istotną kwestią jest wybór odpowiedniej mąki do pieczenia. Jeśli nie określono tego w przepisie, wybierz typ 405 lub 450. Te liczbowe oznaczenia określają poziom zmielenia i oczyszczenia produktu, a także procentową zawartość substancji mineralnych w mące. Nie zapominaj też o przesianiu mąki i reszty sypkich składników. Dzięki temu ciasto będzie dobrze napowietrzone i lepiej wyrośnie.
  4. O ile receptura nie mówi inaczej, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc masło, śmietanę, mleko i jajka wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej.
  5. Poruszając temat jajek – wbijaj je do osobnej miseczki, a nie od razu do ciasta. W sytuacji, gdy któreś okaże się nieświeże, nie zepsuje całej masy.

Metodą małych kroków nauczysz się piec coraz to trudniejsze wypieki. Trzeba tylko zacząć!

A co upiec na początek?

Warto zacząć od prostych wypieków i powoli przechodzić do tych bardziej skomplikowanych. Stopniowo będziesz poznawać podstawowe zasady i niedługo pieczenie nie będzie miało już przed Tobą tajemnic.

Jednym z najprostszych ciast do przygotowania jest klasyczny murzynek. Nie potrzebuje wielu składników, a jego przyrządzenie jest bardzo łatwe – kilka punktów i gotowe! Równie bezproblemowo upieczesz ucierane ciasto z owocami. Będziesz potrzebować tylko podstawowych produktów i ulubionych owoców. Efekt pozytywnie Cię zaskoczy! Przekonasz się jak szybko wypiek zniknie z blachy! Poza tradycyjnymi ciastami możesz też pokusić się o zrobienie ciasteczek. Łatwo i szybko przygotujesz ciastka owsiane. Słodka przekąska do herbaty jak znalazł! Chcesz poznać więcej prostych przepisów? W tym miejscu znajdziesz wiele interesujących inspiracji na smaczne oraz proste ciasta. Zapraszamy!

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3