Pieczeń wołowa nadziewana chrzanem

(www.sxc.hu)
(www.sxc.hu)
Pieczeń wołowa z nadzieniem chrzanowym to świetna potrawa na wielkanocny stół. Podajemy przepis Katarzyny Kobus z Koszalina.

Składniki:

60 dkg ładnej wołowiny bez kości,
sól,
mąka,
tłuszcze,
cebula,

Nadzienie
15 dkg chrzanu,
4 dkg tartej bułki,
jajko,
2 - 3 łyżki śmietany,
sól, cukier do smaku

Wykonanie:

Mięso opłukać, mocno rozbić tłuczkiem owiniętym szmatką (żeby się nie poszarpało), oprószyć solą, mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron, dodać pokrojoną w talarki cebulę (2 sztuki), wlać 1/8 l wody i dusić pod przykryciem do miękkości.

Przyrządzić nadzienie: chrzan połączyć z 4 dag bułki tartej , jajkiem, śmietaną (2-3 łyżki) dodać sól i cukier do smaku. Wymieszać na jednolitą masę. nadzienie powinno być gęste. Miękką pieczeń wyjąć pokroić nieco skośnie w poprzek włókien. Co drugi zostawić niedokrojony do końca.

Przygotowane nadzienie wkładać między nie dokrojone plastry pieczeni i docisnąć. Łącząc 2 plastry mięsa w 1 porcję. Pieczeń włożyć z powrotem w kolejności krojenia do rondla z sosem, w którym się dusiła. Dusić jeszcze 10 minut. mięso wyłożyć Ostrożnie na półmisek, oblać sosem.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie