Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Paprykarz szczeciński, pierniki i kozi serek to nasze nowe kulinarne Perły

Celina Wojda
Pomorze Zachodnie bogatsze o kolejne kulinarne "Perły 2015". W tym roku otrzymaliśmy również dwa „Klucze do Polskiej Spiżarni” i wyróżnienie w konkursie o Medal Targów "Smaki Regionów"

Już tradycją stało się to, że nasze dania podczas poznańskich targów robią furorę. Z tegorocznych Targów Smaki Regionów 2015 w Poznaniu zachodniopomorscy producenci żywności ekologicznej wrócili z licznymi nagrodami. Nasze kulinarne wyróżnienia powiększyły się o kolejne Perły.

- Jesteśmy naprawdę wyjątkowym województwem, co roku przywozimy „Perły” oraz „Klucze” inne województwa nie mają takiego szczęścia - mówi wicemarszałek Jarosław Rzepa. - To już pewna tradycja,że zachodniopomorskie z Targów wraca z dużą liczbą nagród.

Nagrody zostały przyznane w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną. W konkursie brało udział łącznie 78 produktów i potraw.

W kategorii produkt Perłę 2015 zdobyły: pierniki szczecińskie produkowane przez Jana Tabińskiego oraz kozi serek produkowany przez Lidię Ordysińską z Koziego Gródka Fermy Kóz z Wołczkowa.

W kategorii potrawa uhonorowano paprykarz szczeciński z sielawy, który jest specjalnością Restauracji Hotelu Park w Szczecinie.

Ale zachodniopomorska reprezentacja z Targów powróciła także z dwoma Kluczami do Polskiej Spiżarni. Pierwszy z nich został przyznany Dariuszowi Siubdzie, dyrektorowi LGD Pojezierze Razem, Szczecinek. To właśnie dzięki panu Dariuszowi organizowane są „Rybne Warsztaty Kulinarne” na terenie powiatu szczecineckiego i drawskiego. Drugi „Klucz” przywieźli państwo Bożena i Ryszard Jaszczowscy, którzy prowadzą ekologiczne gospodarstwo Sedina w Dolicach i słyną z produkcji konfitur z owoców róży oraz pomoiforów.

Prestiżowe wyróżnienie w konkursie o Medal Targów Smaki Regionów 2015 otrzymała również Elżbieta Kuczma i jej Gospodarstwo Rolne Zagon, za ogórki kołobrzeskie.

Dotąd nasz region zdobył na targach:

2003 r. - 1 Perła (Konfitura z płatków róży - Alicja Borowiec)

2004 r. - 1 Perła (Chleb razowy wiejski Koprzywieński - Kazimiera Kula)

2005 r. - 1 Perła (Ogórek Kołobrzeski, Elżbieta Kuczma)

2006 r. - 1 Perła (Wino ze śliwek, Barbara Modrzejewska)

2007 r. - 1 Perła (Gęsie pipki, Maria Kurkowska)

2008 r. - 2 Perły (Produkty z róży fałdzistolistnej, Bożena i Ryszard Jaszczowscy; Miód Drahimski Krzysztof Fujarski Gospodarstwo Pasieczne)

2009 r. - 1 Perła (Niechorskie koreczki Neptuna - Aleksandra Budner Wachowiak)

2010 r. - 3 Perły (Kaziukowe serducha, Irena Śmiałek; Pstrąg po rybacku, Małgorzata i Piotr Kozłowscy, Zupa księżnej Anny Jagiellonki na sandaczu, Bolesław Sobolewski i Dariusza Majewski Restauracja "Na Kuncu korytarza". Dodatkowo dwie nagrody w konkursie "Klucz do Polskiej Spiżarni 2010" Jan Krawczuk i Zdzisław Tararako)

2011 r. - 3 Perły (Złota sieja wędzona "Miedwianka, F.B.H.U. "Modehpolmo". Udo z gęsi z kluseczkami, Bolesław Sobolewski i Dariusz Majewski, restauracja "Na Końcu korytarza"; Zrazy z dzika w sosie własnym, faszerowane śliwką i warzywami, Mariusz Siwak i Tomasz Madera Restauracja "Park Hotel". Konkurs "Klucz do Polskiej Spiżarni" - Janusz Bartczak).

2012 r. - 5 Pereł (Pierniki norbertańskie z Trzebiatowa produkcji Trzebiatowskiego Towarzystwa Kultury, świeży sok owocowo-warzywny, jabłko-rabarbar Sebastiana Piekarza i konfitury z pomidorów Bożeny i Ryszard Jaszczowskich, zupa krem z dyni z marynowanym dorszem i pianką marchewkową (restauracja Park Hotel) oraz sandacz w ziarnach słonecznika na placku z kiszonej kapusty (restauracja Zamkowa). "Klucz do Polskiej Spiżarni" otrzymał Ireneusz Kostka, prezes LGD Stowarzyszenie "Lider Pojezierza"

2013 r. - 4 Perły (Nalewka na owocach z czarnego bzu – Bożena i Ryszard Jaszczowscy, karp po dzwonowsku – M.B.H.U MODEHPOLMO, budyń z grzybów oraz sarnę duszoną z cebulą i suszona dynią z folwarku Biernów-Park, Połczyn Zdrój, uznamska zupa rybną i dorsza na torciku z grillowanych warzyw w sosie z Restauracji DUNE ze Świnoujścia). „Klucz do Polskiej Spiżarni” - Bolesław Sobolewski.

2014 r. - 4 Perły (Akacjowy miód cedyński z pasieki „Miody Jana” Jana Olszańskiego ze Szczecina otrzymał na tegorocznych, grzyby marynowane z szyszką wytwarzane przez Krystynę Hapkę z Ostrego Barda z gminy Połczyn Zdrój, sieja miedwieńska serwowana z kurkami w miodowej otoczce z fasolką szparagową z Restauracji Zamkowa ze Szczecina, pierogi z kozim serem i zielonym śledziem Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym Koło w Szczecinie)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński