Paprykarz szczeciński, pierniki i kozi serek to nasze nowe kulinarne Perły

Celina Wojda

Wideo

Zobacz galerię (15 zdjęć)
Pomorze Zachodnie bogatsze o kolejne kulinarne "Perły 2015". W tym roku otrzymaliśmy również dwa „Klucze do Polskiej Spiżarni” i wyróżnienie w konkursie o Medal Targów "Smaki Regionów"

Już tradycją stało się to, że nasze dania podczas poznańskich targów robią furorę. Z tegorocznych Targów Smaki Regionów 2015 w Poznaniu zachodniopomorscy producenci żywności ekologicznej wrócili z licznymi nagrodami. Nasze kulinarne wyróżnienia powiększyły się o kolejne Perły.

- Jesteśmy naprawdę wyjątkowym województwem, co roku przywozimy „Perły” oraz „Klucze” inne województwa nie mają takiego szczęścia - mówi wicemarszałek Jarosław Rzepa. - To już pewna tradycja,że zachodniopomorskie z Targów wraca z dużą liczbą nagród.

Nagrody zostały przyznane w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną. W konkursie brało udział łącznie 78 produktów i potraw.

W kategorii produkt Perłę 2015 zdobyły: pierniki szczecińskie produkowane przez Jana Tabińskiego oraz kozi serek produkowany przez Lidię Ordysińską z Koziego Gródka Fermy Kóz z Wołczkowa.

W kategorii potrawa uhonorowano paprykarz szczeciński z sielawy, który jest specjalnością Restauracji Hotelu Park w Szczecinie.

Ale zachodniopomorska reprezentacja z Targów powróciła także z dwoma Kluczami do Polskiej Spiżarni. Pierwszy z nich został przyznany Dariuszowi Siubdzie, dyrektorowi LGD Pojezierze Razem, Szczecinek. To właśnie dzięki panu Dariuszowi organizowane są „Rybne Warsztaty Kulinarne” na terenie powiatu szczecineckiego i drawskiego. Drugi „Klucz” przywieźli państwo Bożena i Ryszard Jaszczowscy, którzy prowadzą ekologiczne gospodarstwo Sedina w Dolicach i słyną z produkcji konfitur z owoców róży oraz pomoiforów.

Prestiżowe wyróżnienie w konkursie o Medal Targów Smaki Regionów 2015 otrzymała również Elżbieta Kuczma i jej Gospodarstwo Rolne Zagon, za ogórki kołobrzeskie.

Dotąd nasz region zdobył na targach:

2003 r. - 1 Perła (Konfitura z płatków róży - Alicja Borowiec)

2004 r. - 1 Perła (Chleb razowy wiejski Koprzywieński - Kazimiera Kula)

2005 r. - 1 Perła (Ogórek Kołobrzeski, Elżbieta Kuczma)

2006 r. - 1 Perła (Wino ze śliwek, Barbara Modrzejewska)

2007 r. - 1 Perła (Gęsie pipki, Maria Kurkowska)

2008 r. - 2 Perły (Produkty z róży fałdzistolistnej, Bożena i Ryszard Jaszczowscy; Miód Drahimski Krzysztof Fujarski Gospodarstwo Pasieczne)

2009 r. - 1 Perła (Niechorskie koreczki Neptuna - Aleksandra Budner Wachowiak)

2010 r. - 3 Perły (Kaziukowe serducha, Irena Śmiałek; Pstrąg po rybacku, Małgorzata i Piotr Kozłowscy, Zupa księżnej Anny Jagiellonki na sandaczu, Bolesław Sobolewski i Dariusza Majewski Restauracja "Na Kuncu korytarza". Dodatkowo dwie nagrody w konkursie "Klucz do Polskiej Spiżarni 2010" Jan Krawczuk i Zdzisław Tararako)

2011 r. - 3 Perły (Złota sieja wędzona "Miedwianka, F.B.H.U. "Modehpolmo". Udo z gęsi z kluseczkami, Bolesław Sobolewski i Dariusz Majewski, restauracja "Na Końcu korytarza"; Zrazy z dzika w sosie własnym, faszerowane śliwką i warzywami, Mariusz Siwak i Tomasz Madera Restauracja "Park Hotel". Konkurs "Klucz do Polskiej Spiżarni" - Janusz Bartczak).

2012 r. - 5 Pereł (Pierniki norbertańskie z Trzebiatowa produkcji Trzebiatowskiego Towarzystwa Kultury, świeży sok owocowo-warzywny, jabłko-rabarbar Sebastiana Piekarza i konfitury z pomidorów Bożeny i Ryszard Jaszczowskich, zupa krem z dyni z marynowanym dorszem i pianką marchewkową (restauracja Park Hotel) oraz sandacz w ziarnach słonecznika na placku z kiszonej kapusty (restauracja Zamkowa). "Klucz do Polskiej Spiżarni" otrzymał Ireneusz Kostka, prezes LGD Stowarzyszenie "Lider Pojezierza"

2013 r. - 4 Perły (Nalewka na owocach z czarnego bzu – Bożena i Ryszard Jaszczowscy, karp po dzwonowsku – M.B.H.U MODEHPOLMO, budyń z grzybów oraz sarnę duszoną z cebulą i suszona dynią z folwarku Biernów-Park, Połczyn Zdrój, uznamska zupa rybną i dorsza na torciku z grillowanych warzyw w sosie z Restauracji DUNE ze Świnoujścia). „Klucz do Polskiej Spiżarni” - Bolesław Sobolewski.

2014 r. - 4 Perły (Akacjowy miód cedyński z pasieki „Miody Jana” Jana Olszańskiego ze Szczecina otrzymał na tegorocznych, grzyby marynowane z szyszką wytwarzane przez Krystynę Hapkę z Ostrego Barda z gminy Połczyn Zdrój, sieja miedwieńska serwowana z kurkami w miodowej otoczce z fasolką szparagową z Restauracji Zamkowa ze Szczecina, pierogi z kozim serem i zielonym śledziem Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym Koło w Szczecinie)

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 7

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

g
gość

Gość@ recepturę na paprykarz opracowano  na początku lat 70,sadze ze w tym czasie P. Stasia nosiła warkoczyki. podstawową recepturę prawdopodobnie opracował kucharz  pracujący na statku rybackim u wybrzeży Afryki zach.- podpatrzył jak to robią Afrykańscy  marynarze  , później technolodzy z Gryfa autoryzowali pod swoim imieniem tę recepturę. Faktem może być ze p.Stasia po prostu poprawiła  smakowo .

G
Gość

Ech... Szkoda, że kucharze z Park Hotelu przypisali sobie chwałę, która należy się prawdziwej autorce - kucharce z Park Hotelu... Pani Stasi...

g
gość

zdziwiony ty się z tobą zgodzę w 100%

z
zdziwiony
W dniu 29.09.2015 o 18:12, gość napisał:

Zdziwiony nie był to czarny pijar , po prostu błękitek nie trzymał polskiej normy za dużo nicienia w filecie( nie pamiętam ile to było sztuk na filet) , do obrotu detalicznego w PRL nie można było go wprowadzać , fakty inne kraje nie miały takiego oporu moralnego . Filety  trzymające polska normę nie sprzedawały się-strach przed zarażeniem się  i trzeba było to jakoś przerobić technolodzy z Gryfa wtedy właśnie opracowali recepturę.   

Daj spokój - żartowałem!. Co nie zmienia faktu, że takiego prawdziwego "Paprykarza", jak wyżej opisałem - obojętnie, z nicieniami czy bez - chętnie bym zjadł.

g
gość

Zdziwiony nie był to czarny pijar , po prostu błękitek nie trzymał polskiej normy za dużo nicienia w filecie( nie pamiętam ile to było sztuk na filet) , do obrotu detalicznego w PRL nie można było go wprowadzać , fakty inne kraje nie miały takiego oporu moralnego . Filety  trzymające polska normę nie sprzedawały się-strach przed zarażeniem się  i trzeba było to jakoś przerobić technolodzy z Gryfa wtedy właśnie opracowali recepturę.   

z
zdziwiony

Gdzie można kupić prawdziwy "Paprykarz szczeciński"?  Taki w okrągłej puszce 125g, z plasterkiem pomidora pod wieczkiem, z plasterkiem kiszonego ogóreczka na dnie? Bez tych ingrediencji to nie jest "Paprykarz szczeciński" tylko zupełnie coś innego! Używanie tej tradycyjnej nazwy powinno być zabronione!

Legenda, raczej czarny PR głosiła, że "Paprykarz" robiono z błękitka, który miał w ciele larwy pasożytów wielkości ziaren ryżu. Dlatego do mięsa dawano ryż. "Na oko" - nie do odróżnienia, smak zabijały przyprawy. No i na ryżu można było  przyoszczędzić....

W
Wiater Marko fan Maryjana

Szkoda tylko, że takich produktów nie można kupić w sklepie. Dałbym te 5-8zł więcej, żeby zjeść normalne zdrowe jedzonko, a nie ten komercyjny chłam...

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3