Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem...
fot. Janusz Wójtowicz/Polska Press

Oto przepisy na wigilię z książki kucharskiej z 1910 r. Karp smażony, krem ponczowy i barszcz czerwony z uszkami

Uszka do postnego barszczu

„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem i wodą. Rozwałkować cieniutko, pokrajać małe kwadraciki z ciasta i nakładać farsz z grzybów, zlepiając w trójkątne chusteczki, a potem złączyć ze sobą dwa przeciwległe końce, aby wyglądało jak ucho świńskie. Przed podaniem barszczu, zgotować na kipiącej wodzie, a gdy wypłyną, włożyć do wazy.

Farsz do uszek

„Grzyby, które się na smak do barszczu gotowały, posiekać drobno, zasmażyć na maśle z cebulką i z dwiema łyżkami bułki tartej”.

Zobacz również

Diecezjalny konkurs biblijny 2024 we Włocławku. Laureaci, zdjęcia

Diecezjalny konkurs biblijny 2024 we Włocławku. Laureaci, zdjęcia

Kraków i Małopolska świętują 20-lecie wstąpienia Polski do UE

Kraków i Małopolska świętują 20-lecie wstąpienia Polski do UE

Polecamy

Punkt Nocnej i Świątecznej Pomocy Lekarskiej w "Zdrojach" działa w innym miejscu

Punkt Nocnej i Świątecznej Pomocy Lekarskiej w "Zdrojach" działa w innym miejscu

Znany termin i nowy format turnieju Billie Jean King Cup Finals! Wkrótce losowanie

Znany termin i nowy format turnieju Billie Jean King Cup Finals! Wkrótce losowanie

Ma 78 lat i pokazała się bez stanika i bluzki! Fani diwy zachwyceni

Ma 78 lat i pokazała się bez stanika i bluzki! Fani diwy zachwyceni