Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ostrzeżenie GIS z 17.12: Jaja kurze ściółkowe.. Czy masz to w domu?

Redakcja online
Redakcja online
wykrycie pałeczek Salmonella spp. na powierzchni i w treści jaj
wykrycie pałeczek Salmonella spp. na powierzchni i w treści jaj Główny Inspektorat Sanitarny
Uwaga, w czwartek, 17.12 GIS wydało nowe ostrzeżenie - wykrycie pałeczek Salmonella spp. na powierzchni i w treści jaj. Dla bezpieczeństwa swojego i swoich bliskich zapoznaj się z nim. GIS ostrzega zawsze przed stosowaniem określonych produktów lub ich partii, przeczytaj dokładnie zalecenia.

Ostrzeżenie GIS 17.12: Jaja kurze ściółkowe.

Zagrożenie

W wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w jednej partii jaj określonej poniżej, zarówno na powierzchni skorupek oraz w treści jaj.

Szczegóły dotyczące produktu

  • Nazwa produktu: Jaja kurze ściółkowe.
    Kod na skorupkach jaj - 2PL 14131317
    Nr partii - 21.12.2020.O8
    Termin przydatności do spożycia - 21.12.2020 r.
    Producent – Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109 D, 48-317 Korfantów
    Ferma z której pozyskano jaja – Ferma Niosek Ząbkiewicz Sp. J., ul. Siemiątkowskiego 18, 05-540 Radzanów
    Numer zakładu pakowania jaj: PL 16075903
    Dystrybucja w sieci handlowej Stokrotka

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zakopanem poinformował o zaistniałej sytuacji Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie nadzorującego zakład pakowania jaj.
Zakład Pakowania Jaj poinformował sieć handlową Stokrotka o wycofaniu przedmiotowych jaj
z obrotu.
Konsumenci, którzy zakupili produkt z wymienionych partii w jednym ze sklepów Stokrotka, mogą dokonać zwrotu w najbliższym sklepie sieci. Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (konieczne do identyfikacji partii produktu) zostanie zwrócony koszt nabycia produktu.
Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii wskazanych
w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie
w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2

To powinno Cię zainteresować

Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
wykrycie pałeczek Salmonella spp. na powierzchni i w treści jaj

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ostrzeżenie GIS z 17.12: Jaja kurze ściółkowe.. Czy masz to w domu? - Portal i.pl

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński