MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść pieczarek. Oto kiedy te grzyby mogą zaszkodzić

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Wideo
od 16 lat
Pieczarki to najczęściej zjadany przez nas grzyb. Świetnie nadają się do sosów, marynat, nadzienia, do mięsa, ziemniaków, makaronów a nawet jajecznicy. Są bogatym źródłem cennych składników odżywczych i mają wiele właściwości zdrowotnych. Niestety nie każdy powinien je jeść. Jest kilka przeciwwskazań do jedzenia tych grzybów.

Pieczarki są źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B (takich jak niacyna, ryboflawina i kwas foliowy), minerałów (takich jak selen, miedź i potas). Pieczarka jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny.

Wyróżnia się niemal 300 gatunków grzybów, najbardziej jednak znane są pieczarki dwuzarodnikowe. Pieczarki mają kapelusze o średnicy 2–15 centymetrów. Kapelusze mają biały (ale też szarawy lub beżowy) kolor. Świeże pieczarki mają zamknięte kapelusze.

Pieczarki mają właściwości antynowotworowe i wspomagające prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.

Pieczarki można spożywać na surowo, po upieczeniu, usmażeniu, ugotowaniu, marynowaniu. Świeża pieczarka jest sprężysta, biała, aromatyczna. Nie powinno się jeść ze śladami pleśni. Pieczarek nie trzeba obierać ze skóry jeśli planujemy obróbkę termiczną. Warto jednak je obrać, gdy planujemy je jeść na surowo.

Przy tych chorobach unikaj pieczarek

W galerii poniżej, zobaczcie, kiedy nie powinno się jeść pieczarek. Tym osobom te grzyby mogą zaszkodzić:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera