Pobór gazu ziemnego musi odbywać się zgodnie z umową zawartą z Zakładem Gazowniczym. Samowolne podłączenie urządzeń gazowych może prowadzić do niebezpiecznego obniżenia ciśnienia w sieci gazowej i stanowić zagrożenie dla zdrowia lub życia. Nielegalny pobór gazu jest zabroniony i podlega egzekucji karnej.
Fachowy montaż
Nieumiejętne, niezgodne z prze- pisami instalowanie urządzeń gazowych (piece c.o., podgrzewacze wody, kuchenki) może prowadzić do powstania nieszczelności, ulatniania się gazu i zagrożenia wybuchem. Montażem odbiorników gazu mogą zajmować się tylko firmy koncesjonowane, posiadające uprawnienia budowlane i energetyczne.
Warunki szczegółowe dla pomieszczeń z zainstalowanymi urządzeniami gazowymi określają przepisy techniczno-budowlane ustawy "Prawo budowlane", których należy bezwzględnie przestrzegać. Kocioł może być zlokalizowany zarówno w piwnicy, na ostatniej kondygnacji, jak też w innym miejscu domu, np. w kuchni niemieszkalnej, jeśli tylko spełnione są warunki dotyczące ich wysokości, kubatury, wentylacji i odprowadzenia spalin.
W kuchni lub piwnicy
W przypadku montażu kotła na najwyższej kondygnacji eliminuje się konieczność prowadzenia przewodów spalinowych i wentylacyjnych przez całą wysokość budynku. Pomieszczenie, w którym zainstalowany jest gazowy kocioł c.o., powinno być suche, czyste, bez wyziewów chemicznych.
Jego wysokość musi wynosić co najmniej 2,2 m (w starych budynkach mieszkalnych i zagrodowych dopuszcza się instalowanie gazowych kotłów grzewczych w pomieszczeniach technicznych o wysokości co najmniej 1,9 m). Kubatura pomieszczenia musi odpowiadać wymaganiom, jakie wynikają z mocy kotła i potrzeb wentylacji.
Pomieszczenie powinno posiadać oddzielne i o odpowiednim przekroju przewody: spalinowy i wentylacyjny (kratka wywiewna możliwie blisko stropu) oraz zapewniony stały dopływ powietrza (kratka nawiewna), zabezpieczający właściwe spalanie gazu w kotle. Kratek wentylacyjnych i nawiewnych nie wolno niczym przesłaniać.
Czy zostawić piec węglowy?
Mimo argumentów przemawiających za pozostawieniem pieca węglowego tak "na wszelki wypadek" - zdecydowanie nie należy tego robić. Jest to i nieekonomiczne i niebezpieczne. Stary piec węglowy może pracować tylko w systemie otwartym c.o., natomiast prawie wszystkie nowoczesne kotły gazowe pracują w systemie zamkniętym c.o.; przy montażu równoległym obu pieców obydwa muszą pracować w układzie otwartym i każdy z nich musi posiadać własny przewód kominowy.
Ponadto, chcąc korzystać zamiennie z pieca węglowego i kotłów gazowych trzeba pamiętać o dokonywaniu odpowiednich przełączeń, a pomyłka może skończyć się tragicznie.
By płacić jak najmniej?
Termoizolacja: im lepsza będzie termoizolacja domu, im szczelniejsze okna i drzwi oraz właściwa izolacja od pomieszczeń nieogrzewanych (wejścia na strych, do piwnic, komórek, schowków), tym mniej energii potrzeba na ogrzewanie. Pamiętać należy jednak o właściwym wentylowaniu pomieszczeń z urządzeniami gazowymi oraz o okresowym przewietrzaniu pomieszczeń w domu. Przy planowanej budowie domu lub wymianie okien warto wybrać okna z nawiewnikami, chroniącymi pomieszczenia przed stratami ciepła. To nie to samo, co uchylanie okien...
Ekonomiczne grzejniki: zastosowanie nowoczesnych grzejników, charakteryzujących się mniejszymi gabarytami a większą mocą, w powiązaniu z cieńszymi rurami instalacji grzewczej powoduje, że w całej instalacji c.o. krąży mniej wody obiegowej. Dla jej ogrzania potrzeba mniej energii, a zatem mniej zużytego gazu. Gdy zainstalujemy grzejniki konwektorowe to mamy jeszcze jedną korzyść - oddawane ciepło emitowane jest poprzez unoszenie ogrzanego powietrza. Zapewnia to jego dobrą cyrkulację i równomierny rozkład temperatury.
Sprytne zmywanie: jeśli wodę użytkową podgrzewa nam przepływowy ogrzewacz gazowy (junkers) lub gazowy kocioł dwufunkcyjny - przystępując do zmywania naczyń najlepiej zgromadzić większą ich ilość. Trzeba wiedzieć, że najwięcej gazu zużywa się w momencie uruchomienia urządzenia gazowego, podczas odkręcania kranu. Nie opłaca się więc zmywanie co chwilę jednej szklanki.
Gotowanie: gotując wodę na kuchence gazowej - najlepiej jest wlać do czajnika tylko tyle wody, ile nam aktualnie potrzeba. Większa porcja - na zapas, ostygnie i będzie wymagała ponownego podgrzania. Należy też zwracać uwagę, aby średnica garnka była zawsze większa od korony płomienia palnika, a samo naczynie było przykryte pokrywą.
Nowoczesne krany: nowoczesne baterie jednouchwytowe posiadają urządzenia sterujące temperaturę i natężeniem wypływu wody. Ustawienie uchwytu w wybranym położeniu pozwala na uzyskanie takiej temperatury i takiego strumienia wody, jaki jest nam potrzebny. Udowodnione jest, że nowoczesne baterie, w stosunku do klasycznych dwukranowych, pozwalają zaoszczędzić 25%-39% ciepłej wody użytkowej, a co za tym idzie - również i gaz.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?