Ogródki w lokalach gastronomicznych w Szczecinie. Kiedy zostaną otwarte? Zieloni namawiają do składania wniosków

Szymon Wasilewski
Szymon Wasilewski
W przyszłym tygodniu rząd ma podać plan odmrażania gospodarki, w tym gastronomii. Radni Zielonych zachęcają gastronomików, by jeszcze przed majówką składali wnioski do zarządu dróg w sprawie zajęcia miejsca pod ogródki gastronomiczne.

- Bardzo prawdopodobne, że po majówce, zaczną znikać kolejne obostrzenia i pojawi się możliwość korzystania z lokali gastronomicznych tylko w formie zewnętrznych ogródków. Tak jak to było w zeszłym roku. To dobry czas, żeby się na to przygotować. Dlatego zachęcam do składania wniosków do ZDiTM w sprawie zajęcia miejsca pod ogródki gastronomiczne - mówi Przemysław Słowik, radny miasta, szef Zielonych w Szczecinie.

Zgodnie z uchwałą Rady Miasta Szczecin przyjętą w styczniu, do końca tego roku zostaje utrzymana 90-procentowa bonifikata na opłatę za ogródek. Każdy przedsiębiorca wystawiający ogródek gastronomiczny może z niej skorzystać.

ZOBACZ TEŻ:

Ogródki gastronomiczne w centrum Szczecina. Zobacz, jak wyglądają

- Obserwujemy kompletną zapaść branży gastronomicznej. Sytuacja stała się kulą u nogi dla właścicieli firm, którzy jeśli nie zatonęli, to pompują ostatnie resztki oszczędności w swoje biznesy, by utrzymać się na powierzchni - dodaje Andrzej Radziwinowicz z Zielonych, radny Osiedla Arkońskie-Niemierzyn.

- Złóżcie wnioski jak najszybciej, jeszcze przed majówką. Mam potwierdzenie z urzędu miasta, że nie będzie problemu z wydawaniem decyzji - apeluje do właścicieli lokali Słowik.

ZOBACZ TEŻ:

Radny zadeklarował, że jeżeli będzie taka potrzeba, pomoże każdemu przedsiębiorcy z branży w uzyskaniu zgody na zajęcie pasa drogowego.

Wśród przedstawicieli branży gastronomicznej można jednak usłyszeć głosy, że takie otwarcie - z punktu widzenia ekonomicznego - dla wielu restauratorów nie będzie opłacalne.

- W przypadku takiego małego lokalu jak nasz, lepiej trzymać system wynos/dowóz niż wprowadzać zamieszanie w postaci paru stolików i uprawiać żonglerkę między zamówieniami na wynos, dowóz i na miejscu. Czasy oczekiwania się rozjeżdżają, napięcie rośnie tak, jak i koszty pracy, a wszystko dla czterech stolików na miejscu. Ciężko, by wszyscy wyszli zadowoleni - uważa Bartek Stanny z Bajgli Króla Jana.

Hala Odra w Szczecinie. Nowe miejsce spotkań powstaje nad Od...

Bądź na bieżąco i obserwuj:

W wodach śródlądowych ubywa tlenu. To niebezpieczne

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie