MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Oczyszczają krew, odmładzają i farbują włosy. Z tych niezwykłych liści zrobisz nalewkę na trawienie i płukankę do włosów. Wypróbuj przepisy

Monika Góralska
Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Te liście to skarbnica cennych dla zdrowia i urody składników odżywczych. Od lat stosowane w problemach trawiennych, na bóle brzucha i niestrawność mogą również pielęgnować włosy i wygładzać cerę. Zrób nalewkę z liści orzecha włoskiego na trawienie i oczyszczenie organizmu. Po rozcieńczeniu możesz nią również farbować włosy i wzmacniać je, aby szybciej rosły. Wypróbuj prosty przepis na leczniczą i odżywczą nalewkę i płukankę w jednym.

Spis treści

Nalewka z liści orzecha włoskiego. Jak zrobić? Wypróbuj przepis

Nalewka z liści orzecha włoskiego
Napój stosuj wewnętrznie do picia lub zewnętrznie do płukania włosów i przemywania skóry. Krzysztof Jaracz/pixabay.com, chamillewhite/123rf.com

Nalewka z orzecha włoskiego, inaczej orzechówka to znany lek na dolegliwości trawienne takie jak bóle brzucha, niestrawność, wzdęcia czy biegunki. Niewiele osób jednak wie, że liście orzecha włoskiego również można wykorzystać do przygotowania leczniczej nalewki. Wystarczą te składniki:

  • 3-4 łyżki (40 g) liści orzecha włoskiego,
  • 200 ml wódki 40 proc. zaw. alk.,
  • 125 ml wody.

Jak ją zrobić nalewkę z liści orzecha włoskiego:

  1. Do nalewki wybierz pełne, nieuszkodzone i nieodkształcone liście orzecha włoskiego. Po zebraniu wysusz je pozostawiając przez kilka dni w suchym i przewiewnym miejscu.
  2. Następnie drobno pokrusz. Wsyp do słoika, zalej alkoholem i wodą.
  3. Odstaw na 2 tygodnie. Codziennie potrząsaj słoikiem, aby ułatwić macerację.
  4. Po tym czasie przecedź nalewkę przez gazę, przelej w butelki i odstaw na 5-6 dni do lodówki.

Jak stosować nalewkę?
Należy pić po 2 łyżki nalewki 2 razy dziennie przez 2 tygodnie w przypadku osłabienia lub niestrawności. Kurację można powtórzyć po miesiącu.

Nalewka z liści orzecha włoskiego na oczyszczenie krwi i anemię

Orzech włoski (Juglans regia) to długowieczne drzewo liściaste dorastające do 30 m. W Polsce jest on drzewem uprawnym i pospolitym. Najbardziej znane są dojrzałe owoce tego drzewa, czyli orzechy włoskie, których jądro zamknięte w twardej skorupie jest jadalne. jednak w fitoterapii wykorzystuje się także liście, kwiaty, korę, niedojrzałe, zielone owoce oraz łupiny.

Liście orzecha włoskiego zawierają garbniki i barwniki używane do barwienia włosów, skóry i tkanin. Garbniki mają właściwości ściągające, dzięki czemu łagodzą skurczowe bóle brzucha towarzyszące niestrawności. Zawarte w liściach flawonoidy takie jak kwercetyna i kemferol o działaniu przeciwutleniającym zwalczają wolne rodniki, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia się organizmu, wygładzają zmarszczki, a także wzmacniają skórę, włosy i paznokcie. Niwelują również stany zapalne.

Zawarte w liściach orzecha włoskiego witamina C (kwas askorbinowy) i kwercetyna, które również są silnymi antyoksydantami wspierają układ krążenia i uszczelniają naczynia krwionośne zmniejszając ich pękanie. Nalewka z liści orzecha włoskiego już w tradycyjnej medycynie była stosowana jako środek „czyszczący krew”, usuwający z niej toksyny, wzmagający krzepliwość krwi, a także jako wsparcie leczenia anemii.

Poza tym liście orzecha włoskiego zawierają także olejki eteryczne (juglon, oksynaftochinon, hydrojuglon), juglandynę (goryczka, alkaloid), inozytol, kwasy organiczne w tym galusowy, p-kumarowy, elagowy, jabłkowy, kawowy, chlorogenowy. Kwasy organiczne działają przeciwzapalnie i delikatnie obniżają poziom cukru we krwi. Nalewka z liści reguluje również pracę układu pokarmowego, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i przyspiesza przemianę materii.

Kiedy warto stosować nalewkę z liści orzecha włoskiego?

Nalewka z liści orzecha włoskiego dzięki zawartości tak wielu substancji aktywnych biologicznie może służyć jako wsparcie w leczeniu wielu dolegliwości takich jak:

  • problemy trawienne – wzdęcia, gazy, niestrawność, biegunka,
  • zatrucia pokarmowe,
  • hemoroidy,
  • pasożyty układu pokarmowego,
  • pomocniczo przy zatruciu rtęcią,
  • stan przedcukrzycowy,
  • insulinooporność,
  • cukrzyca typu 2,
  • dna moczanowa,
  • reumatyzm,
  • krwotoki i problemy z krzepliwością krwi,
  • w chorobach skóry np. grzybica, trądzik, opryszczka (zewnętrznie).

Rozcieńczoną nalewkę (10-12 kropli nalewki na 1 litr wody) można również stosować do nacierania skóry głowy na porost włosów i wzmocnienie ich cebulek oraz przy łupieżu lub grzybicy owłosionej skóry. Jako płukanka nalewka z liści orzecha włoskiego sprawdzi się w przypadku siwych włosów, które chcemy przyciemnić. Ze względu na zawartość juglonu, który jest naturalnym barwnikiem chinonowym liście oraz owoce orzecha włoskiego farbują na brązowo lub żółto. Wyciągi z liści i owoców orzecha stosuje się również do barwienia tkanin, a nawet w kosmetycznych samoopalaczach.

Nalewka lub napar z liści orzecha włoskiego stosuje się także do przemywania trudno gojących się ran i oparzeń oraz odleżyn i odparzeń.

Przeciwwskazania do picia nalewki z liści orzecha włoskiego

Nalewki z liści orzecha włoskiego ze względu na zawartość alkoholu nie mogą spożywać dzieci i młodzież do 18. roku życia, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Ze względu na właściwości wzmagające krzepliwość krwi po nalewkę nie mogą sięgać osoby chorujące na zakrzepicę, po zabiegach operacyjnych oraz przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, a także osoby z:

  • wrzodami żołądka i dwunastnicy,
  • refluksem żołądkowo-przełykowym,
  • chorobą alkoholową,
  • alergią na orzechy włoskie.
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Oczyszczają krew, odmładzają i farbują włosy. Z tych niezwykłych liści zrobisz nalewkę na trawienie i płukankę do włosów. Wypróbuj przepisy - Strona Zdrowia

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński