Wiosną, jak co roku, w tysiącach kobiecych głów narodzi się pomysł odchudzania. Drogie Panie, aby w tym roku misja została zakończona powodzeniem, rada jest tylko jedna - najwyższy czas solidnie się przygotować. W tej bajce cudy się nie zdarzają.
Ocet jabłkowy - z czym to się je? Właściwości lecznicze tej przyprawy odkryto już w starożytnym Egipcie.
Podobno Kleopatra zażywała rozcieńczony wodą ocet jabłkowy po każdej obfitej uczcie kulinarnej, dzięki czemu słynęła ze wspaniałej figury i dobrego zdrowia. Ile w tym prawdy? Tego akurat nie wiadomo, co jednak pewne, to fakt, że ocet z jabłek jest bardzo ważny dla systemu nerwowego czy układu krążenia. To przede wszystkim zasługa pektyny, która poprawia procesy trawienia i pełni szereg pożytecznych funkcji w organizmie: obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia stan naczyń krwionośnych, zapobiega miażdżycy czy nadciśnieniu. W naturalny sposób tłumi apetyt, wspomaga metabolizm i usuwanie szkodliwych produktów.
Ocet jabłkowy można przyjmować w dwojakiej postaci - płynnej lub w kapsułkach. Na dłuższą metę nie powinno się jednak stosować go w płynie, ponieważ może uszkodzić śluzówkę żołądka. Forma kapsułek gwarantuje brak takich skutków ubocznych. Ze względu na swoje właściwości, ocet jabłkowy na stale zagościł już w programie odchudzania osób walczących z nadwagą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?