MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
1. Zaczniemy od… chleba z cukrem. Niby z sentymentem...
fot. Fot. NAC

Obrzydlistwa na talerzu rodem z PRL? Dziś już nikt tego nie je! A kiedyś tak nam smakowało...

1. Zaczniemy od… chleba z cukrem. Niby z sentymentem wspominamy tamten chleb, ale czy rzeczywiście był taki dobry? Już za Gierka jakość pieczywa się zmieniała. To właśnie wtedy powstało słynne powiedzenie: „Nie ma lekko, chleb po osiem i bez maku”. To właśnie Gierek pozbawił nas okrągłego chleba, a na stołach królował chleb baltonowski. Swoją nazwę zawdzięczał popularnym w PRL-u sklepom Baltona, stanowiącym synonim luksusu i wysokiej jakości, kojarzonej ze standardami zachodniego konsumpcjonizmu. Czy chleb z cukrem był synonimem luksusu? A nawet chleb z cukrem i śmietaną? Niekoniecznie.

Zobacz również

Męskie Granie w Szczecinie za nami. Dwa dni koncertów gwiazd polskiej muzyki ZDJĘCIA

Męskie Granie w Szczecinie za nami. Dwa dni koncertów gwiazd polskiej muzyki ZDJĘCIA

Na zawale albo wcale. Niesamowity mecz naszych siatkarzy w Tauron Arenie

Na zawale albo wcale. Niesamowity mecz naszych siatkarzy w Tauron Arenie

Polecamy

Zderzenie autobusu z samochodem osobowym na drodze S3

Zderzenie autobusu z samochodem osobowym na drodze S3

Niebezpiecznie na drodze S6 w okolicach Kołobrzegu. W nocy doszło do dwóch wypadków

Niebezpiecznie na drodze S6 w okolicach Kołobrzegu. W nocy doszło do dwóch wypadków

Drugie igrzyska, pierwsze medale? „Liczę na wyścig życia w Paryżu”

Drugie igrzyska, pierwsze medale? „Liczę na wyścig życia w Paryżu”