Obniż cholesterol o 10 procent z jadłospisem 1500 kcal [PRZEPISY]
KOLACJA – 323 kcal
Matias z musem chrzanowym
Składniki:
matiasy (100 g)
2 duże łyżki jogurtu naturalnego (40 g)
1 płaska łyżka śmietany 18 % tł. (10 g)
1 łyżeczka tartego chrzanu (6 g)
pół łyżeczki soku cytrynowego (3 g)
2-3 liście świeżego szpinaku (5 g)
4-5 listków botwinki (5 g)
2 kromki chleb żytniego razowego (60 g)
2 łyżeczki Flory ProActiv (10 g)
Wykonanie:
Matiasy dokładnie opłucz i włóż do naczynia z zimną wodą na około 2 godziny. Szpinak połącz z sokiem z cytryny, śmietaną, tartym chrzanem, jogurtem i zmiksuj.
Matiasy odsącz z wody, pokrój w kawałki, ułóż na półmisku.
Na matiasy nałóż mus chrzanowy i posyp umytymi liśćmi botwinki (jeśli listki są duże, należy je pokroić w drobne kawałki).
Podawaj z pieczywem razowym posmarowanym Florą ProActiv.