Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
1. Jedzenie z grilla jest rakotwórcze...
fot. Lukasz Gdak

Obalamy 10 mitów na temat grillowania [zdjęcia]

1. Jedzenie z grilla jest rakotwórcze
Naukowcy rzeczywiście udowodnili, że w wyniku kapania tłuszczu do ognia i na palące się węgle wydziela ją się toksyczne substancje, które mogą powodować raka, szczególnie jelita grubego. Nie oznacza to jednak, że sam grill jest szkodliwy. Toksyczny jest dym z wytapianego tłuszczu. Rozwiązanie jest więc proste: grillujemy możliwie chude mięsa (schab, szynka, drób, chude wędliny), ryby, warzywa.

A jeżeli ktoś bardzo lubi karkówkę i tłuste kiełbasy, niech grilluje na tackach. Wówczas tłuszcz nie spływa do ognia. Ma to jednak tą wadę, że mięso z powrotem nasiąka tłuszczem, który się wytopił. Ostatecznie można wybrać też grill gazowy lub elektryczny. Poza tym nie warto popadać w skrajności: jeżeli jemy nawet tłuste mięso, z którego tłuszcz kapie do ognia raz na jakiś czas, wielkiego ryzyka nie ma. W Polsce sezon grillowy zaczyna się w kwietniu, a kończy we wrześniu. To pół roku, ale rzadko kto, codziennie robi jedzenie nad żarem.


Wideo: Jak zostać mistrzem grillowania?

źródło: Agencja TVN/x-news

Zobacz również

Golden Life zagrał na koniec majówki w Pile

Golden Life zagrał na koniec majówki w Pile

Kolejne oskarżenia wobec gwiazdora. Chodzi o kontakty z mężczyznami

Kolejne oskarżenia wobec gwiazdora. Chodzi o kontakty z mężczyznami

Polecamy

Iga Świątek - Aryna Sabalenka. Dziś wielki finał w Madrycie

Iga Świątek - Aryna Sabalenka. Dziś wielki finał w Madrycie

Nadal będzie ciepło, ale pojawią się burze. Sprawdź prognozę pogody

Nadal będzie ciepło, ale pojawią się burze. Sprawdź prognozę pogody

Polacy dzielnie walczyli ze słowackimi gwiazdami NHL. Porażka w przedostatnim teście

Polacy dzielnie walczyli ze słowackimi gwiazdami NHL. Porażka w przedostatnim teście