Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nowy lokal z kuchnią chińską w Szczecinie – kiedy otwarcie?

Agata Maksymiuk
Już w piątek na Podzamczu rusza nowa restauracja, serwująca prawdziwą kuchnię chińską. Przez cały weekend na gości będą czekały specjalne zestawy degustacyjne.

Shanghai to kolejna smakowa propozycja szczecińskiej sieci restauracyjnej Exotic Restaurants, do której należą m.in. Bombay, Tokio, Buddha i Bollywood.

W nowym lokalu goście będą mogli poznać przekrój smaków i aromatów ze wszystkich regionów Chin.

- Chin dzielą się na pięć sektorów – mówi Pholsak Viset, szef kuchni restauracji Shanghai. – Są to: kuchnia północna z Pekinu, kuchnia południowa z Kantonu, wschodnia z Szanghaju, zachodnia z centrum w prowincji Syczuan. Jest też kuchnia Hongkongu, która łączy nowoczesność z tradycją. Północ słynie z bułek na parze i kaczki pekińskiej. Dla południa charakterystyczne są pierożki dim sum oraz owoce morza. Zachód to wieprzowina i wołowina, a wschód to smaki słodko-kwaśne.

Smaki, które mogą szczególnie zaskoczyć szczecinian, to suszone przegrzebki smażone w trudno dostępnym w Europie sosie XO, smażone sakiewki taro z owocami morza, wołowina w czarnym pieprzu oraz przygotowywane w specjalnej kuchence parowej i podawane w bambusowych koszykach pierożki dim sum. Flagowym daniem restauracji jest kaczka podawana w stylu hongkońskim.

- Menu jest rozbudowane, dlatego na weekend otwarciowy przygotowaliśmy specjalne zestawy degustacyjne, tak aby każdy mógł zapoznać się z całym przekrojem smaków – mówi Mariusz Łuszczewski, właściciel Exotic Restaurants. - W ciągu roku będziemy też starali się odświeżać menu, wprowadzając nowości, tworzone na bazie sprowadzanych prosto z Chin produktów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński