Shanghai to kolejna smakowa propozycja szczecińskiej sieci restauracyjnej Exotic Restaurants, do której należą m.in. Bombay, Tokio, Buddha i Bollywood.
W nowym lokalu goście będą mogli poznać przekrój smaków i aromatów ze wszystkich regionów Chin.
- Chin dzielą się na pięć sektorów – mówi Pholsak Viset, szef kuchni restauracji Shanghai. – Są to: kuchnia północna z Pekinu, kuchnia południowa z Kantonu, wschodnia z Szanghaju, zachodnia z centrum w prowincji Syczuan. Jest też kuchnia Hongkongu, która łączy nowoczesność z tradycją. Północ słynie z bułek na parze i kaczki pekińskiej. Dla południa charakterystyczne są pierożki dim sum oraz owoce morza. Zachód to wieprzowina i wołowina, a wschód to smaki słodko-kwaśne.
Smaki, które mogą szczególnie zaskoczyć szczecinian, to suszone przegrzebki smażone w trudno dostępnym w Europie sosie XO, smażone sakiewki taro z owocami morza, wołowina w czarnym pieprzu oraz przygotowywane w specjalnej kuchence parowej i podawane w bambusowych koszykach pierożki dim sum. Flagowym daniem restauracji jest kaczka podawana w stylu hongkońskim.
- Menu jest rozbudowane, dlatego na weekend otwarciowy przygotowaliśmy specjalne zestawy degustacyjne, tak aby każdy mógł zapoznać się z całym przekrojem smaków – mówi Mariusz Łuszczewski, właściciel Exotic Restaurants. - W ciągu roku będziemy też starali się odświeżać menu, wprowadzając nowości, tworzone na bazie sprowadzanych prosto z Chin produktów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?