Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nowa tajska restauracja w centrum Szczecina. Co w menu? Zobaczcie zdjęcia!

MM Trendy - materiał partnerski
Mieli wyjechać do Tajlandii, ale w ostatniej chwili pandemia zmieniła ich plany. Zostali w Szczecinie na dłużej. Korzystając z czasu i możliwości postanowili wprowadzić większą różnorodność do egzotycznej kuchni dostępnej w Szczecinie. Dariusz Urbaniak i Kanyakorn Sin In, polsko - tajskie małżeństwo, pod koniec ubiegłego roku otworzyli The Best Thai & Sushi, restaurację łączącą smaki Tajlandii ze smakami Japonii.

Kulinarna fuzja szybko zdobyła serca szczecinian. - To wszystko dzięki mojej żonie, jej siostry prowadzą restauracje na Phuket w Tajlandii - zdradza Dariusz Urbaniak, współwłaściciel. - Takie znajomości otworzyły nam drogę do naprawdę najlepszych kucharzy.

A mówiąc o kucharzach, należy tu przedstawić Watchara Oupati, który przygodę z sushi rozpoczął 14 lat temu. Swoją wiedzę zdobył w szkole "Japanese Chef 100 Yen Group" w Tajlandii, gdzie uzyskał certyfikat Sushi Mastera. Pierwszą pracę podjął w Bangkoku w najpopularniejszej restauracji Sushi "Fuji". W 2013 roku został zaproszony do Dubaju, aby rozpocząć pracę w restauracji "Sumo Sushi". Mistrz Watchara sprowadził się do Polski w 2017 i postanowił zostać tu na stałe. Podobnie jak Urairat Seepu, która już od roku szkoli się pod bacznym okiem Sushi Mastera w sztuce przyrządzania sushi. Urairat to pasjonatka egzotycznej kuchni, utalentowana, precyzyjna i kreatywna ze sporymi aspiracjami. Wraz z Mistrzem Watchara tworzą zgrany duet z nieograniczonymi pokładami oryginalnych pomysłów.

Wśród tych pomysłów są takie jak choćby Sushi Sandwich z pikantnym tatarem z łososia i tuńczyka podawany z sosem chilli, cebulą i sezamem albo piętrowe Keki Sushi w trzech różnych wariacjach serwowane m.in. z łososiem, tuńczykiem, awokado kawiorem, wakame czy batatami. Tym propozycjom dorównuje jedynie tajska część menu, w której królują ostro-kwaśna zupa z krewetkami Tom Yam Goong, klasyczne Phat Thai czy Duck Red Curry inaczej pieczona pierś z kaczki z ananasem, liczi, bakłażanem i mleczkiem kokosowym. Za tymi kreacjami stoi równie utalentowany szef kuchni Prayuth Dumprom, który swoje doświadczenie budował pracując m.in. w restauracji hotelu Sheraton w Hua Hin w Tajlandii.

Egzotyczne smaki póki, co można zamawiać jedynie na wynos za pośrednictwem firm dostawczych lub z odbiorem własnym w lokalu na Wałach Chrobrego. Restauracja mieści się w Rotundzie Północnej i tylko czeka na poluzowanie obostrzeń i przyjęcie pierwszych gości. Najpiękniejszy widok w mieście tylko podgrzewa emocje. Jeśli pandemia pozwoli, goście będą mogli go podziwiać już od wiosny z ogródka restauracji.

- Póki co skupiamy się na budowaniu marki i edukowaniu gości na temat kuchni tajskiej i sushi - mówi współwłaściciel. - Oczywiście marzy nam się już wielkie otwarcie. Serwowanie posiłków w pudełkach na wynos to nie to samo, co serwowanie ich do stolików. Cieszę się, że goście tak ciepło nas powitali na rynku. Szczecin nie jest jeszcze nasycony egzotycznymi smakami, a to przekłada się na ciekawość. W ostatnim czasie przyrosło nam konkurencji i bardzo dobrze, bo to pomaga. Goście mogą próbować, porównywać, uczyć się i wybierać. Nie mogę doczekać się, aż w końcu będziemy mieli okazję poznać ich wszystkich osobiście.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński