Nowa tajska restauracja w centrum Szczecina. Co w menu? Zobaczcie zdjęcia!

MM Trendy - materiał partnerski
Mieli wyjechać do Tajlandii, ale w ostatniej chwili pandemia zmieniła ich plany. Zostali w Szczecinie na dłużej. Korzystając z czasu i możliwości postanowili wprowadzić większą różnorodność do egzotycznej kuchni dostępnej w Szczecinie. Dariusz Urbaniak i Kanyakorn Sin In, polsko - tajskie małżeństwo, pod koniec ubiegłego roku otworzyli The Best Thai & Sushi, restaurację łączącą smaki Tajlandii ze smakami Japonii.

Kulinarna fuzja szybko zdobyła serca szczecinian. - To wszystko dzięki mojej żonie, jej siostry prowadzą restauracje na Phuket w Tajlandii - zdradza Dariusz Urbaniak, współwłaściciel. - Takie znajomości otworzyły nam drogę do naprawdę najlepszych kucharzy.

A mówiąc o kucharzach, należy tu przedstawić Watchara Oupati, który przygodę z sushi rozpoczął 14 lat temu. Swoją wiedzę zdobył w szkole "Japanese Chef 100 Yen Group" w Tajlandii, gdzie uzyskał certyfikat Sushi Mastera. Pierwszą pracę podjął w Bangkoku w najpopularniejszej restauracji Sushi "Fuji". W 2013 roku został zaproszony do Dubaju, aby rozpocząć pracę w restauracji "Sumo Sushi". Mistrz Watchara sprowadził się do Polski w 2017 i postanowił zostać tu na stałe. Podobnie jak Urairat Seepu, która już od roku szkoli się pod bacznym okiem Sushi Mastera w sztuce przyrządzania sushi. Urairat to pasjonatka egzotycznej kuchni, utalentowana, precyzyjna i kreatywna ze sporymi aspiracjami. Wraz z Mistrzem Watchara tworzą zgrany duet z nieograniczonymi pokładami oryginalnych pomysłów.

Wśród tych pomysłów są takie jak choćby Sushi Sandwich z pikantnym tatarem z łososia i tuńczyka podawany z sosem chilli, cebulą i sezamem albo piętrowe Keki Sushi w trzech różnych wariacjach serwowane m.in. z łososiem, tuńczykiem, awokado kawiorem, wakame czy batatami. Tym propozycjom dorównuje jedynie tajska część menu, w której królują ostro-kwaśna zupa z krewetkami Tom Yam Goong, klasyczne Phat Thai czy Duck Red Curry inaczej pieczona pierś z kaczki z ananasem, liczi, bakłażanem i mleczkiem kokosowym. Za tymi kreacjami stoi równie utalentowany szef kuchni Prayuth Dumprom, który swoje doświadczenie budował pracując m.in. w restauracji hotelu Sheraton w Hua Hin w Tajlandii.

Egzotyczne smaki póki, co można zamawiać jedynie na wynos za pośrednictwem firm dostawczych lub z odbiorem własnym w lokalu na Wałach Chrobrego. Restauracja mieści się w Rotundzie Północnej i tylko czeka na poluzowanie obostrzeń i przyjęcie pierwszych gości. Najpiękniejszy widok w mieście tylko podgrzewa emocje. Jeśli pandemia pozwoli, goście będą mogli go podziwiać już od wiosny z ogródka restauracji.

- Póki co skupiamy się na budowaniu marki i edukowaniu gości na temat kuchni tajskiej i sushi - mówi współwłaściciel. - Oczywiście marzy nam się już wielkie otwarcie. Serwowanie posiłków w pudełkach na wynos to nie to samo, co serwowanie ich do stolików. Cieszę się, że goście tak ciepło nas powitali na rynku. Szczecin nie jest jeszcze nasycony egzotycznymi smakami, a to przekłada się na ciekawość. W ostatnim czasie przyrosło nam konkurencji i bardzo dobrze, bo to pomaga. Goście mogą próbować, porównywać, uczyć się i wybierać. Nie mogę doczekać się, aż w końcu będziemy mieli okazję poznać ich wszystkich osobiście.

Na miękko czy na twardo? Który sposób gotowania jaj jest lepszy?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie