Krem z kalarepy z bitą śmietaną i nutą wanilii, a może plastry wołowiny marynowanej w ziołach, serwowanych z emulsją na bazie musztardy francuskiej i z pieczarkami marynowanymi w ciemnym occie balsamicznym?
Kuchnia na światowym poziomie śmiało wkroczyła do Szczecina i zajęła wygodne miejsce w samym centrum miasta przy ulicy Kaszubskiej 20. To właśnie tam zaledwie kilka tygodni temu otworzyła się kameralna restauracja Va Banque. Z klasą, ale bez nadęcia - tak najlepiej opisać nowy lokal, który każdego dnia jest gotowy przyjąć na raz 32 gości.
Wszystko co można znaleźć w karcie od szarpanej jagnięciny w bułce własnego wypieku przez sałatkę ze smażonym bobem i wariacją z kukurydzy, aż po kaczkę, faszerowaną wątróbką z owocami suszonymi w sosie pieczeniowo-jabłkowym jest autorską kreacją Szymona Majchrzaka, szefa kuchni, który swoje doświadczenie budował latami w cztero- i pięciogwiazdkowych hotelach w Polsce oraz w Niemczech.
Co należy podkreślić, smakołyki, które opuszczają kuchnię Va Banque powstają na bazie naturalnych składników. Dodamy też, że doskonale smakują w towarzystwie rzemieślniczego piwa z Browaru Stargard.
Najlepiej przekonać się o tym samemu odwiedzając restaurację na lunch, obiad lub kolację. Goście, którzy polubią to miejsce na pewno ucieszą się na informację, że Va Banque poleca się również na wynajem pod uroczystości rodzine jak komunia i chrzciny, ale też spotkania biznesowe.
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?