Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

No to GotuJemy! Ruszamy z nowym cyklem. Będzie smacznie i zdrowo

Anna Folkman
Anna Folkman
Kuchnia to centrum każdego domu i mieszkania. Tutaj wszyscy domownicy muszą czuć się swobodnie. To miejsce nie tylko po to, by zaspokoić głód, ale także do rozmów z bliskimi i jak się okazuje coraz częściej również do spotkań z przyjaciółmi i wspólnego gotowania.

- Każdą kuchnię można ułożyć na kilka sposobów, ale nie każdy z nich będzie funkcjonalny, dlatego warto przy planowaniu i projektowaniu kuchni udać się do specjalistów - zaczyna Anna Żyjewska-Bas, projektant ze studia mebli kuchennych Verlani. - Dziś zdecydowanie częściej spotykamy się z kuchniami urządzonymi w aneksach. Deweloperzy chętnie budują mieszkania z takimi przestrzeniami a to sprawia, że kuchnia musi być nieco mniej „kuchenna”, musi wpasować się w wystrój i klimat salonu, z którym dzieli się powierzchnią. To wymaga większej precyzji w projektowaniu. Ktoś, kto się na tym nie zna, może nie dać sobie rady.

Na początek nowości

Wśród nowych rozwiązań, które ostatnio są wykorzystywane przy urządzaniu kuchni jest maksymalna liczba szuflad. Są one bardzo praktyczne i pomagają w wykorzystaniu całej przestrzeni, w przeciwieństwie do półek. Nadal pojawiają się kosze cargo, które dziś można tworzyć w różnych kształtach i do wykorzystania na produkty a także na różne sprzęty.

- Klienci chętnie sięgają teraz po szuflady wewnętrzne, które są zasłonięte frontami i sprawiają, że kuchnia jest bardziej jednolita i estetyczna - dodaje projektantka. - W szufladach możemy użyć segregatorów, które pozwolą oddzielić talerze czy słoiki oraz mat antypoślizgowych, które zapobiegają przesuwaniu się przedmiotów. Standardem jest dziś cichy domyk - hamulec, który stosowany jest w każdym otwieranym i zamykanym elemencie kuchni.

Ostatnio pojawiła się nowa forma oświetlenia kuchni - ledy umieszczone w uchwytach szuflad, które nadają dodatkowy efekt dekoracyjny.

- Najnowsza technika proponuje nam np. automatycznie wysuwany okap. Stosowany jest on w kuchni z wyspą. Wymaga jednak przestrzeni, a także rozwiązań, które muszą być wprowadzone już na etapie budowania. To np. kanały wentylacyjne w podłodze - zauważa pani Anna.

Warto jeszcze wspomnieć o winiarce, która utrzymuje odpowiednią temperaturę trunku, zlewie połączonym z blatem i palnikach gazowych, które przy montażu można rozmieścić dowolnie na blacie i dostosować do swoich potrzeb. Nowością są także elektrycznie otwierane fronty szafek i szuflad. Wystarczy dotknięcie i już otwarte.

Rozmieszczenie

Przy urządzaniu kuchni ważną rolę odgrywa tzw. trójkąt technologiczny, dzięki któremu praca w tym pomieszczeniu jest sprawniejsza i zabiera mniej czasu.

- W trójkącie na początku naszej kuchni powinny znajdować się szafki alla spiżarnia, w których znajdowałyby się wszystkie produkty, potem powinna pojawić się lodówka, blat roboczy, zlew, następnie kolejny blat i urządzenia do smażenia, gotowania - wymienia Anna Żyjewska-Bas. - Oczywiście nie zawsze tak można wszystko rozplanować i wtedy z pomocą przychodzi projektant, który dopasuje wszystko indywidualnie.

Ze starego w nowe

Kuchnię, która służyła nam od lat można skutecznie unowocześnić. Wystarczy wymienić fronty, systemy zamykania, zawiasy, szuflady. Wszystko też zależy od tego w jakiej kondycji są meble. Czasami wystarczy też oświetlenie szafek czy szkło na ścianie, które obecnie zastąpiło popularne kafle.

Wybieramy sprzęt

Dziś na pewno w wielu domach przydaje się mikrofala. Popularne są sprzęty kompaktowe - nadają się do małych pomieszczeń. To np. piekarnik z funkcją mikrofalówki. Jest mniejszy, ale to zawsze jakieś rozwiązanie.

- Coraz częściej klienci pytają o gotowanie na parze. Dziś możemy znaleźć piekarniki właśnie z funkcją pary. Dzięki temu oszczędzamy miejsce na garnki - nie potrzebujemy już „wieży” by gotować na parze - zauważa pani Anna.

Kiedyś zmywarka była dodatkowym sprzętem w kuchni, dziś to standard nawet w małych kuchniach. Miejsce nawet na niedużą zmywarkę znajduje się, kiedy zastosujemy popularny dziś jednokomorowy zlew.

Obecnie królują minimalistyczne kuchnie, w których sprawdza się rozwiązanie z żaluzją osłaniającą półki. Można za nią ukryć toster czy czajnik.

Gotujemy wspólnie

Kłopotem w niedużych kuchniach i aneksach kuchennych jest ustawienie stołu.

- Technika przychodzi wtedy z pomocą i oferuje np. blaty wysuwane jak szuflady - mówi projektantka. - To nowoczesne rozwiązanie, które jednak nie cieszy się popularnością. Klienci jednak zawsze stawiają na stół, nawet najmniejszy, ale wolnostojący. Obecnie popularne jest wspólne gotowanie. Klienci opowiadają, że umawiają się ze znajomymi i to nie sama gospodyni, gospodarz dba o poczęstunek, ale wszyscy goście. Każdy bierze udział w przygotowaniu potrawy. Dlatego klienci chcą dziś modnych kuchni, z gadżetami i z miejscem dla wielu osób.

Kilka tygodni o jedzeniu i gotowaniu. Nie tylko w piątki

GotuJemy to akcja Głosu Szczecińskiego, której ideą jest przybliżenie zdrowego i smacznego gotowania. Chcemy pokazać jak wykorzystywać składniki w innowacyjny sposób, ale także jak zasadę 5 posiłków. Jednak zaczęliśmy cykl od urządzania kuchni , później dietetyk powie co oznacza zasada 5 posiłków i jak ją stosować, osobne materiały poświęcimy każdemu z posiłków. W tygodniu w Głosie będziemy publikować porady kulinarne, ciekawostki dietetyczne, na Czytletników czekać będzie także dyżur telefoniczny z ekspertem. Zwieńczeniem akcji będzie publikacja Waszych najciekawszych zdrowych przepisów.

Ugotuj, zrób zdjęcie i wyślij je nam z przepisem. Podziel się pomysłem na danie, które króluje na stole w Twojej kuchni! Na pewno jest pyszne!

[email protected] to mail, na który można wysyłać przepisy ze zdjęciami. Najciekawsze opublikujemy w zbiorze przepisów pn. „Smaczne, bo nasze!”, który ukaże się pod koniec akcji. Na przepisy czekamy do końca maja.

Polecamy na gs24.pl:

Tragiczny wypadek na Moście Pionierów. Przyczyną była brawura?

Gs24.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński