Nieporządek, przeterminowane produkty i złe rozmrażanie. 300 nadmorskich restauratorów ukaranych [wideo]

TVN24/x-news
TVN24/x-news
Ponad 300 restauratorów zostało ukaranych po kontrolach sanepidu w nadmorskich lokalach w województwie zachodniopomorskim. Od maja inspektorom udało się odwiedzić 2,5 tysiąca lokali. Ich właściciele musieli zapłacić w sumie ponad 75 tys. zł kar. - Powodem tych mandatów był ogólny nieporządek, używanie przeterminowanych produktów oraz na przykład złe rozmrażanie - powiedziała Małgorzata Kapłan ze szczecińskiego sanepidu. Inspektorzy zauważyli jednak, że mimo licznych uchybień, z roku na rok jakość podawanych w lokalach gastronomicznych potraw jest coraz lepsza. (TVN24/x-news)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 11

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

W
Wczasowiczka z Nowego Sącz

Witam ! Ludzie nie czepiajcie się sanepidu !!! Taka instytucja w naszym kraju musi być.Polak potrafi.......a każdy z nas chce zjeść zdrowo i ze świadomością, że zakupiony posiłek jest świeży i nieprzeterminowany. Nie narzekajmy i nie oczerniajmy sanepidu tylko cieszmy się, że jest. Za oszukiwanie  ludzi najwyższe kary! A dla pracowników tej instytucji cierpliwości podwyżek i i jak najmniej nieprzyjemności.

G
Gość z Miedzyzdroji
Jak za PRL. Im wszystko można. Oczywiście po kontroli panie sobie jeździły służbowym samochodem gdzie tylko chciały. A jak my im zrobiliśmy zdjęcia to kierowca uciekł samochodem pod zakaz a panie juz dzwoniły na policję. Zdjęcia przesłane do Gs24 ale watpię żeby ktoś je opublikował
w
waldi

Tak.Będzie sanepid miał na wczasy na Kanarach !!!

t
tej

75000 kar/300 lokali = 250zl mandatu srednio

Drogowka daje wieksze mandaty, a my tu mowimy o ludziach, ktorzy truja klientow na wieksza skale.

Jak dla mnie, to przy karach brakuje conajmniej dwoch zer

P
Pogoniarz

300 z 2,5 tysia ukaranych, 2200 dało konkretne łapówki :) norma, przeciez tam wszyedzie jest syf!!!

S
Spostrzegawczy

I Prawidłowo takie kontrole powinny być prowadzone co tydzień ! 
Tak jak w większości "restauracji" nad polskim morzem lub
np w restauracji Zapiecek w Międzyzdrojach nieopodal mola.
Gdzie przez cały dzień trzeba przedzierać się na zapleczu przez stertę śmieci aby gdziekolwiek się przedostać bo nie ma Kosza! (po prostu właściciel przed zamknięciem lokalu podjeżdża z przyczepą)
Pomijając pracowników bez jakiejkolwiek higieny pracy, papieros co 15 min to norma. 

 

 

 

G
Goście

Są gwiazdki Michelin'a - u nas by się sprawdziły "kupy" PL, taka klasyfikacja jakości menu... ;-)

x
xxx

jest tak samo dob(z)e jak z wasza ortografia..oskar dla tworcy ankiety!!

s
smq

Korzystanie z gastronomii nad polskim morzem można spokojnie podciągnąć do sportów ekstremalnych :)

C
Ciotka Matylda

SANEPID zdaniem PO musi zarobic na swoje podwyżki płac. Drżyjcie wszyscy handlarze żywnością!

Uwaga,uwaga... SANEPID nadchodzi, kryć się !!! :D

 

G
Gość

Największą karą dla takich "restauratorów" byłoby umieszczenie ich na stronie Sanepidu, aby każdy mógł wybrać sobie lokal, do którego zamierza pójść.

 

Dlaczego tak nie jest?

 

To tak jak kierowca, który ma potrójny zakaz prowadzenia samochodu za jazdę po spożyciu alkoholu, a mimo to wciąż jeździ.

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński
Dodaj ogłoszenie