Wstrzymanie produkcji, to efekt wykrycia salmonelli i bakterii tlenowych w mięsie wieprzowym i wieprzowo-wołowym w trakcie badań na przełomie października i listopada.
Carrefour Polska poinformował "Głos", że próbki mięsa pobrane do badania 3 listopada, czyli po wpadce z salmonellą, pomyślnie przeszły badania Powiatowego lekarza Weterynarii w Szczecinie.
- Wyniki są ujemne, co nie oznacza jednak, że sklep może zacząć produkować mielone mięso - zastrzega Andrzej Januszewski, powiatowy lekarz weterynarii. - W środę pobierzemy wymazy z maszyn oraz z rąk pracowników. Jeżeli wyniki badań będą dobre, dopiero wówczas uchylę decyzję o wstrzymaniu produkcji.
Wyniki będą znane na początku przyszłego tygodnia. Do tego czasu pracownicy Carrefoura mają być dodatkowo przeszkoleni z zakresu higieny przy produkcji mięsa. Dodatkowo, kiedy sklep wznowi produkcję, powiatowy lekarz weterynarii pobierze do badania próby z pierwszej wyprodukowanej partii.
Z kolei o swoich decyzjach, po ujawnieniu skażonego mięsa własnej produkcji, Carrefour Polska poinformował "Głos".
- W celu uniknięcia w przyszłości podobnej sytuacji, dyrekcja sklepu wprowadziła dodatkowe środki zapobiegawcze w postaci badań laboratoryjnych, zaleciła intensywne działania mycia i dezynfekcji urządzeń i wyposażenia stoiska oraz powtórzenie szkoleń dla pracowników z zakresu higieny - zapewnia Maria Cieślikowska, dyrektor ds. komunikacji i PR w Carrefour Polska.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?