W ramach projektu, co poniedziałek, wybrana grupa uczniów przygotowuje przekąski warzywne dla pozostałych dzieci.
We wszystkich klasach pod nadzorem nauczycieli prowadzone są eko-hodowle, dzięki czemu do kanapek dzieci trafiają między innymi: kiełki, szczypiorek i cebula.
W każdym miesiącu uczniowie razem z wychowawcami skupiają się na innym priorytecie żywieniowym. Ostatnio był to miesiąc picia wody.
- Zastanawialiśmy się dlaczego jest ona zdrowsza niż napoje kolorowe - mówi Iwona Samołyk, główna koordynatorka projektu. - W związku z tym chodziliśmy po sklepach, oglądając różne rodzaje wód i napojów.
Innym sposobem promocji zdrowego stylu życia są konkursy. Co miesiąc wybierany jest jeden przepis z pomysłów podanych przez dzieci. Raz jest to przepis na surówkę, innym razem na zupę. Potrawy są włączane do szkolnego menu.
- W naszej stołówce stawiamy na samodzielność - mówi Bogumiła Popko, dyrektorka SP2 w Wapnicy. - Chcemy, aby uczniowie sami robili kanapki i nakładali jedzenie na talerz.
Jak się okazuje, dzieci są zachwycone nowymi pomysłami.
- Gdy zdrowa żywność jest elementem zabawy, maluchy same lgną do jedzenia - mówi pani Samołyk.
Pracownicy szkoły nie spoczywają na laurach.
- W najbliższym czasie zaczniemy organizować kolejne projekty - mówi dyrektorka. - Chcemy na różnych płaszczyznach przygotować dzieci do życia.
Polecamy na gs24.pl:
- Rzeźnik z Niebuszewa odpowiedziałby na wszystkie pytania. A Ty?! [QUIZ]
- Co zwiedzić w Szczecinie? Tutaj koniecznie zabierz znajomych!
- Zaglądamy do środka: Park Hotel i jego piękne wnętrza [zdjęcia]
- Memy po 33. kolejce: Prezydent postawił na Pogoń, Sebastian Nowak bohaterem [GALERIA]
- Szczecinianie, których zna nawet cały świat [ZDJĘCIA]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?