11/13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Dobrze znany zakwas zbożowy jest obecnie rzadkim składnikiem...
fot. Anna Bizoń/123RF

Żur i zakwas na chleb

Dobrze znany zakwas zbożowy jest obecnie rzadkim składnikiem pieczywa, choć coraz bardziej poszukiwanym. Na jego bazie produkuje się też roztwór do przygotowania żuru. To nic innego, jak ziarna zbóż fermentowane z udziałem bakterii kwasu mlekowego i drożdży, które nie tylko zapewniają lepszą strukturę wypieków, ich spulchnienie i dłuższą trwałość, ale też rozkładają nieprzyswajalne kompleksy związków mineralnych z fitynianami, zwiększając ich przyswajalność. Choć w pieczywie żytnim czy żurku spożywamy nieaktywne mikroby, dzięki zawartości kwasu mlekowego wpływającego korzystnie na układ pokarmowy i dostępności składników odżywczych są to polecane elementy codziennej diety.

Zobacz również

Po morderstwie w Marianowie. 22-latek zabity nad jeziorem

Po morderstwie w Marianowie. 22-latek zabity nad jeziorem

Pobierowo. Hotel Gołębiewskiego nad Bałtykiem prawie na ukończeniu. Zobacz zdjęcia!

Pobierowo. Hotel Gołębiewskiego nad Bałtykiem prawie na ukończeniu. Zobacz zdjęcia!

Polecamy

Wojna na Ukrainie. Zełenski szykuje czystkę w organach ścigania

Wojna na Ukrainie. Zełenski szykuje czystkę w organach ścigania

Najbogatszy Ukrainiec pozywa Rosję. O co chodzi?

Najbogatszy Ukrainiec pozywa Rosję. O co chodzi?

Hurkacz odpadł już w pierwszej rundzie Wimbledonu! Awans Katarzyny Kawy

Hurkacz odpadł już w pierwszej rundzie Wimbledonu! Awans Katarzyny Kawy

Więcej informacji na stronie głównej Głos Szczeciński
Dodaj ogłoszenie