Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Modne ostatnio probiotyki to drobnoustroje o korzystnym działaniu na zdrowie. Należą do nich przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego, choć również niektóre gatunki drożdży. Mikroorganizmy z tej grupy wspierają zdrowie na różne sposoby, m.in. kształtując odporność organizmu. Ich źródłem są fermentowane napoje mleczne, kiszonki warzywne i tradycyjne przetwory azjatyckie. Sprawdź 10 produktów probiotycznych, które warto wybierać najczęściej! Tatjana Baibakova/123RF
Probiotyki to dobre bakterie, które na wiele sposobów wspierają zdrowie. Zapewnią je produkty takie jak fermentowane napoje mleczne, kiszonki warzywne i tradycyjne przetwory azjatyckie. Spożywane regularne wpływają korzystnie na odporność, działają antyzapalnie oraz pomagają cieszyć się szczupłą sylwetkę i dobrym humorem. Sprawdź, które z nich warto wybierać najczęściej!

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które przy spożywaniu w odpowiednich ilościach mają korzystny wpływ na zdrowie dzięki oddziaływaniu na mikroflorę przewodu pokarmowego. Należą do nich przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego, głównie rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, ale także niektóre grzyby, jak np. drożdże Saccharomyces boulardii.

Probiotyczne drobnoustroje stanowią kluczowy składnik naturalnej mikroflory jelit, ale także skóry i innych miejsc w organizmie. Są czynnikiem chroniącym przed działaniem środowiska zewnętrznego, głównie chorobotwórczych i gnilnych mikrobów czy toksyn. Wytwarzają związki sprzyjające zdrowiu, a zawarte w żywności zwiększają przyswajalność jej cennych składników.

Badania pokazują coraz liczniejsze korzyści z utrzymania równowagi mikroflory jelitowej, począwszy od sprawnego trawienia, poprzez poprawę odporności, wygaszanie stanów zapalnych i zapobieganie tyciu, aż po utrzymanie dobrego nastroju.

Dowiedz się więcej na temat:

Źródłem dobroczynnych mikroorganizmów są produkty fermentowane, zarówno te mleczne, jak i warzywne czy sojowe, do których należą tradycyjne przetwory kuchni polskiej (kiszona kapusta, ogórki czy buraki i zakwas buraczany) oraz azjatyckiej (np. kimchi, tempeh, sos sojowy, miso, natto). Z tego powodu one również bywają określane jako probiotyki, choć formalnie nie jest to termin prawidłowy.

Pożyteczne drobnoustroje mogą być dostarczane również w postaci suplementów diety. Tu jednak probiotyk podlega ściśle określonym wymogom: jako probiotyczne szczepy bakterii określa się te kolonie bakterii, których działanie zostało potwierdzone naukowo (stąd specjalne oznaczenia literowo-cyfrowe), a przy tym mające zdolność dotarcia do jelita grubego i jego zasiedlania bez wywoływanie skutków ubocznych.

Choć w stanach deficytów odporności lub problemów trawiennych można sięgać po kapsułki z probiotykami, na co dzień zaleca się spożywanie chociaż niewielkich ilości naturalnych produktów probiotycznych, których wybór jest całkiem spory. Sprawdź 10 tych najbardziej polecanych!

Komisja Europejska odwołuje zamówienie 300 mln szczepionek

Wideo

Materiał oryginalny: Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha - Strona Zdrowia

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mira

kimchi to ostatnio przebuj :D smaczne i zdrowe , ale jak to polak najwiecej jem kiszonej kapusty , do wzmocnienia odpornosci pije razem z dziecmi syrop sambucol z czarnego bzu

J
Jarosław Klimkowski

Budowa flory jelitowej zaczyna się w zasadzie od przejęcia jej od mamy w trakcie naturalnego porodu. A noworodkowi z cesarskiego cięcia kiszonki nie podasz ;-) Tutaj swoją rolę odgrywają suplementy (estabiom itp.), oczywiście w kropelkach.

s
stach

To nie znaczy ze wit C nie działa i nie ma takich właściwości.

Zróbcie badania na pewno jacyś ochotnicy się znajdą, zamiast dostać chemie i pożyć pół roku rok.

Jaka jest przeżywalność po chemioterapii w ciągu 5 lat? wygooglujcie sobie

Dodaj ogłoszenie