Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nasze Dobre z Pomorza: Zależy nam na jakości

Joanna Boroń
Joanna Boroń
Poza planami dotyczącymi budowy przetwórni, na bieżąco czynione są inwestycje w nowoczesne technologie chowu i hodowli
Poza planami dotyczącymi budowy przetwórni, na bieżąco czynione są inwestycje w nowoczesne technologie chowu i hodowli Materiały prasowe
Gospodarstwo Rybackie DADOŃ początkowo funkcjonowało jako firma jednoosobowa. Dziś zatrudnia już około 50 osób i jest jednym z liderów sprzedaży ryb słodkowodnych

Firma została stworzona przez Jarosława Dadonia w 1989 roku, a dzisiaj prowadzona jest przez jego dzieci. Emilia Dadoń, współwłaścicielka Gospodarstwa: - Mój tata, który stworzył tę firmę od podstaw i umiejętnie z dużym sukcesem ją prowadził zostawił nam dobrze funkcjonujący zakład. Jego praca teraz procentuje. Gospodarstwo oparte jest na pracy i doświadczeniu bardzo zaangażowanych ludzi.

Dziś działalność gospodarstwa prowadzona jest w czterech ośrodkach pstrągowych. Centrum zarządzającym oraz logistycznym, operującym własną specjalistyczną flotą transportową pozostaje Sianów. Posiada doskonałą lokalizację przy głównej krajowej szosie. Znajduje się tu rozbudowana hodowla ze stawami towarowymi, a także baza magazynowa, chłodnie towarowe, przetwórnia, centrum sprzedaży hurtowej i detalicznej oraz specjalistyczna myjnia dla samochodów ciężarowych.

Dwa z ośrodków wchodzących w skład gospodarstwa rybackiego zajmują się produkcją materiału zarybieniowego, w tym narybku pstrąga tęczowego, alpejskiego (palii), źródlanego oraz ich krzyżówek. Na pozostałych ośrodkach prowadzony jest ich zrównoważony tucz.

- Każdy z gatunków przez nas hodowanych oferujemy całorocznie, również w formie wstępnie przetworzonej, w tym ryby patroszone, płaty, filety, dzwonka w ramach sprzedaży bezpośredniej oraz sprzedaży marginalnej i lokalnej. Posiadamy własną przetwórnię. Wchodzimy na rynek z nowymi propozycjami produktu. To jest nasz pomysł, nasz surowiec, nasz produkt. Mówię tutaj o przetworach z ryby surowej, o kawiorze z pstrąga - mówi pani Emilia. - Z roku na rok zwiększamy sprzedaż Salvelinusów co świadczy o przekonywaniu się klientów do innych ryb łososiowatych poza pstrągiem tęczowym. Pstrąg tęczowy zawdzięcza sukces rynkowy temu, że był stale dostępny. Jeżeli nowe gatunki będą dostępne w handlu przez cały rok, to stworzą sobie grono wiernych klientów.

Dla firmy priorytetem jest wysoka jakość. Na etapie chowu to głównie jakość wody i stosowanych pasz decyduje o jakości mięsa. - Poza tym szereg zasad ogólnie określonych jako Dobra Praktyka Produkcyjna, w czym mamy duże doświadczenie. Podczas przetwarzania kluczowe są szybkie schłodzenie surowca i odpowiednia temperatura jego przechowywania. Ostatecznie krótki czas dostarczenia do klienta zadecyduje o sukcesie całego procesu produkcji. Naszą firmę charakteryzuje duża elastyczność, łatwość dostosowania się do wymogów klienta i przede wszystkim własny świeży produkt przygotowywany na życzenie klienta - zdradza nasza rozmówczyni.

Firma systematycznie powiększa swój potencjał produkcyjny i jest obecnie jednym z liderów sprzedaży krajowej ryb słodkowodnych.

Nasze Dobre z Pomorza. Zobacz wszystkich kandydatów i zagłosuj!

Zobacz także:

Gala Nasze Dobre

Gala Nasze Dobre. Najlepsze firmy z Pomorza w Filharmonii [w...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!