Nasze dobre koszalińskie piwo

Joanna
Joanna
Fot. hubart
Brok jest produkowany w Koszalinie od 1960 roku. Historia samego browaru sięga XIX wieku

Na etykiecie produkowanych w Koszalinie piw znajduje się charakterystyczna ukośna szarfa będąca niegdyś znakiem rozpoznawczym piw z koszalińskiego browaru, który powstał w 1874 roku. 150 lat temu w mieście istnieje kilka małych browarów należących do właścicieli ziemskich. Lokalny rynek zbytu jęczmienia jest dobrze rozwinięty, a apetyt na piwo mieszkańców Koszalina i okolic – nienasycony. To inspiruje lokalnych kupców do rozpoczęcia produkcji piwa na skalę przemysłową. W 1868 roku postanawiają wybudować browar.

Inwestycja jest gotowa 6 lat później. Przez następnych 50 lat browar w Koszalinie warzy piwo na potrzeby lokalnych nabywców. Skala produkcji to 28 tysięcy hektolitrów piwa rocznie. I wojna światowa zmusza właścicieli browaru do włączenia go w struktury koncernu piwowarskiego Richarda Rückfortha, by utrzymać rentowność zakładów. Ten krok ratuje browar przed upadkiem. W czasie II wojny światowej browar produkuje już 60 tysięcy hektolitrów piwa rocznie.

Karta odwraca się po II wojnie światowej, gdy browar w Koszalinie trafia pod zarząd radziecki i produkcja zostaje wstrzymana. Przez kilka lat funkcjonuje jako magazyn Armii Czerwonej. Dopiero w 1960 roku jako Browar Brok zostaje włączony w struktury państwowych Koszalińskich Zakładów Piwowarsko-Słodowniczych i znowu produkuje piwo. W 1990 roku browar zostaje sprywatyzowany i trafia w ręce kolejnych właścicieli. Przed likwidacją ratuje go Van Pur – kupując browar od duńskiej firmy Royal Unibrew.

Nowi właściciele zainwestowali dużo energii w rozwój browaru w Koszalinie i dziś mówią, że są dumni z tej decyzji. Dziś w browarze pracują 24 tankofermentatory, zdolne wyprodukować 680 tysięcy hektolitrów piwa rocznie. Browar ma własną rozlewnię puszek, butelek szklanych i kegów oraz stację odzysku CO2, która pozwala chronić środowisko naturalne okolicy. - Bogactwo tutejszej natury, morska bryza i tradycja warzelnicza koszalińskiego browaru to sekret smaku bursztynowego piwa Brok – komentują. - Sekret bursztynowej barwy i charakterystycznego aromatu piwa Brok kryje sięgająca XIX wieku historia koszalińskiego browaru.

Flesz: Wegańskie ubrania. Made in Poland

Wideo

Materiał oryginalny: Nasze dobre koszalińskie piwo - Głos Pomorza

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3