Pięć z nich przyznano w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną oraz lokalną.
W kategorii "Produkty" nagrody otrzymały pierniki norbertańskie z Trzebiatowa produkcji Trzebiatowskiego Towarzystwa Kultury, świeży sok owocowo-warzywny, jabłko-rabarbar Sebastiana Piekarza i konfitury z pomidorów Bożeny i Ryszard Jaszczowskich.
Natomiast w kategorii "Potrawy", Perły przyznano zupie krem z dyni z marynowanym dorszem i pianką marchewkową (restauracja Park Hotel) oraz sandaczowi w ziarnach słonecznika na placku z kiszonej kapusty (restauracja Zamkowa).
Ponadto prestiżowy "Klucz do Polskiej Spiżarni" otrzymał Ireneusz Kostka, prezes LGD Stowarzyszenie "Lider Pojezierza".
- Jesteśmy w krajowej czołówce pod względem liczby inwestycji ekologicznych w przeliczeniu na jednego mieszkańca - mówi marszałek Olgierd Geblewicz, który jeszcze w tym tygodniu spotka się z nagrodzonymi, by osobiście im pogratulować sukcesu. - Regionalne smaki stają się znakiem rozpoznawalnym, skutecznym środkiem promocji i niezbędnym elementem potencjału turystycznego.
Perły to nie jedyny sukces zachodniopomorskiej reprezentacji na Targach Smaki Regionów w Poznaniu. Jan Krawczuk, członek zarządu województwa, odebrał dla urzędu marszałkowskiego dyplom i puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisława Kalemby za zwycięstwo w konkursie "Najciekawsza prezentacja regionu na Targach Smaki Regionów 2012".
Jak podkreślił minister, wyróżnienie przyznane zostało za atrakcyjną formę promocji regionu, produktów tradycyjnych i dziedzictwa kulturowego.
Z wytwarzanego przez siebie produktu tradycyjnego może być także dumna Elżbieta Kuczma. To jej właśnie Gospodarstwo Rolne Zagon, uhonorowane zostało dyplomem i medalem Targów Smaki Regionów 2012 za produkt tradycyjny - Ogórek kołobrzeski.
Dotąd nasz region zdobył na targach Polagra:
2003 r. - 1 Perła (Konfitura z płatków róży - Alicja Borowiec)
2004 r. - 1 Perła (Chleb razowy wiejski Koprzywieński - Kazimiera Kula)
2005 r. - 1 Perła (Ogórek Kołobrzeski, Elżbieta Kuczma)
2006 r. - 1 Perła (Wino ze śliwek, Barbara Modrzejewska)
2007 r. - 1 Perła (Gęsie pipki, Maria Kurkowska)
2008 r. - 2 Perły (Produkty z róży fałdzistolistnej, Bożena i Ryszard Jaszczowscy; Miód Drahimski Krzysztof Fujarski Gospodarstwo Pasieczne)
2009 r. - 1 Perła (Niechorskie koreczki Neptuna - Aleksandra Budner Wachowiak)
2010 r. - 3 Perły (Kaziukowe serducha, Irena Śmiałek; Pstrąg po rybacku, Małgorzata i Piotr Kozłowscy, Zupa księżnej Anny Jagiellonki na sandaczu, Bolesław Sobolewski i Dariusza Majewski Restauracja "Na Kuncu korytarza". Dodatkowo dwie nagrody w konkursie "Klucz do Polskiej Spiżarni 2010" Jan Krawczuk i Zdzisław Tararako)
2011 r. - 3 Perły (Złota sieja wędzona "Miedwianka, F.B.H.U. "Modehpolmo". Udo z gęsi z kluseczkami, Bolesław Sobolewski i Dariusz Majewski, restauracja "Na Kuncu korytarza"; Zrazy z dzika w sosie własnym, faszerowane śliwką i warzywami, Mariusz Siwak i Tomasz Madera Restauracja "Park Hotel". Konkurs "Klucz do Polskiej Spiżarni" - Janusz Bartczak)..
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?