Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nasi nagrodzeni w Poznaniu. Otrzymali rekordową ilość nagród "Perły 2012"

mdr
wzp.pl
Podczas Targów Smaki Regionów 2012 w Poznaniu zachodniopomorskie produkty i potrawy otrzymały rekordową ilość nagród "Perły 2012".

Pięć z nich przyznano w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną oraz lokalną.

W kategorii "Produkty" nagrody otrzymały pierniki norbertańskie z Trzebiatowa produkcji Trzebiatowskiego Towarzystwa Kultury, świeży sok owocowo-warzywny, jabłko-rabarbar Sebastiana Piekarza i konfitury z pomidorów Bożeny i Ryszard Jaszczowskich.

Natomiast w kategorii "Potrawy", Perły przyznano zupie krem z dyni z marynowanym dorszem i pianką marchewkową (restauracja Park Hotel) oraz sandaczowi w ziarnach słonecznika na placku z kiszonej kapusty (restauracja Zamkowa).

Ponadto prestiżowy "Klucz do Polskiej Spiżarni" otrzymał Ireneusz Kostka, prezes LGD Stowarzyszenie "Lider Pojezierza".

- Jesteśmy w krajowej czołówce pod względem liczby inwestycji ekologicznych w przeliczeniu na jednego mieszkańca - mówi marszałek Olgierd Geblewicz, który jeszcze w tym tygodniu spotka się z nagrodzonymi, by osobiście im pogratulować sukcesu. - Regionalne smaki stają się znakiem rozpoznawalnym, skutecznym środkiem promocji i niezbędnym elementem potencjału turystycznego.

Perły to nie jedyny sukces zachodniopomorskiej reprezentacji na Targach Smaki Regionów w Poznaniu. Jan Krawczuk, członek zarządu województwa, odebrał dla urzędu marszałkowskiego dyplom i puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisława Kalemby za zwycięstwo w konkursie "Najciekawsza prezentacja regionu na Targach Smaki Regionów 2012".

Jak podkreślił minister, wyróżnienie przyznane zostało za atrakcyjną formę promocji regionu, produktów tradycyjnych i dziedzictwa kulturowego.

Z wytwarzanego przez siebie produktu tradycyjnego może być także dumna Elżbieta Kuczma. To jej właśnie Gospodarstwo Rolne Zagon, uhonorowane zostało dyplomem i medalem Targów Smaki Regionów 2012 za produkt tradycyjny - Ogórek kołobrzeski.

Dotąd nasz region zdobył na targach Polagra:

2003 r. - 1 Perła (Konfitura z płatków róży - Alicja Borowiec)

2004 r. - 1 Perła (Chleb razowy wiejski Koprzywieński - Kazimiera Kula)

2005 r. - 1 Perła (Ogórek Kołobrzeski, Elżbieta Kuczma)

2006 r. - 1 Perła (Wino ze śliwek, Barbara Modrzejewska)

2007 r. - 1 Perła (Gęsie pipki, Maria Kurkowska)

2008 r. - 2 Perły (Produkty z róży fałdzistolistnej, Bożena i Ryszard Jaszczowscy; Miód Drahimski Krzysztof Fujarski Gospodarstwo Pasieczne)

2009 r. - 1 Perła (Niechorskie koreczki Neptuna - Aleksandra Budner Wachowiak)

2010 r. - 3 Perły (Kaziukowe serducha, Irena Śmiałek; Pstrąg po rybacku, Małgorzata i Piotr Kozłowscy, Zupa księżnej Anny Jagiellonki na sandaczu, Bolesław Sobolewski i Dariusza Majewski Restauracja "Na Kuncu korytarza". Dodatkowo dwie nagrody w konkursie "Klucz do Polskiej Spiżarni 2010" Jan Krawczuk i Zdzisław Tararako)

2011 r. - 3 Perły (Złota sieja wędzona "Miedwianka, F.B.H.U. "Modehpolmo". Udo z gęsi z kluseczkami, Bolesław Sobolewski i Dariusz Majewski, restauracja "Na Kuncu korytarza"; Zrazy z dzika w sosie własnym, faszerowane śliwką i warzywami, Mariusz Siwak i Tomasz Madera Restauracja "Park Hotel". Konkurs "Klucz do Polskiej Spiżarni" - Janusz Bartczak)..

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński