Stosując dietę semiwegetariańską zapominamy o soli, mięsie i tłuszczach zwierzęcych. Raz na jakiś czas można schrupać chudą pierś kurczaka z grilla lub lekki rosołek. Za to bez ograniczeń i codziennie można zajadać się owocami i warzywami w każdej postaci.
* Nie zapominamy również o produktach zbożowych, nasionach warzyw strączkowych (bogate w białko) i orzechach.
* Z produktów pochodzenia zwierzęcego ograniczamy dzienną dawkę do szklanki beztłuszczowego mleka, jogurtu lub kilku dekagramów białego sera.
* Absolutnie nie wolno pić czarnej kawy ani mocnej herbaty. Maksymalnie ograniczyć alkohol (można małą, ale to małą! szklaneczkę czerwonego, wytrawnego wina dziennie). Trzeba też rzucić palenie.
* Wykreślamy z jadłospisu tłuste zupy na kościach i wędzonce oraz wieprzowinę i tłustą wołowinę.
* Możemy jeść chudy drób (rzadko) i ryby, przynajmniej dwa razy w tygodniu (ale nie mówimy tu o tłustej, wędzonej makreli).
Wielu lekarzy twierdzi, że procesy miażdżycowe nasilają się przy braku wapnia i magnezu w organizmie. Dlatego pamiętajmy:
Magnez jest w:
* kaszy gryczanej,
* soi (może zastępować mięso),
* płatkach owsianych,
* fasoli,
* grochu,
* orzechach.
Wapń jest w:
* bobie,
* kapuście,
* pietruszce,
* szpinaku,
* rodzynkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?