Ostrzeżenia są komunikatami o produktach, które mogą potencjalnie stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Są one kierowane do opinii publicznej.
Główny Inspektorat Sanitarny informuje opinię publiczną, gdy zaistnieją podejrzenia, że dana żywność może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. W informacjach Główny Inspektorat Sanitarny podaje nazwę takiej żywności określając jej rodzaj, charakterystykę podejrzewanego zagrożenia oraz podjęte środki, bądź te, które są planowane w celu zapobieżenia rozprzestrzeniania się ryzyka.
Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
W ostrzeżeniach GIS o produktach znajdują się informacje m.in. o:
- szczegółach dotyczących produktu i producenta
- numerze partii
- dacie minimalnej trwałości
- dacie produkcji
- informacjach dotyczących zagrożenia
- podjętych działaniach przez przedsiębiorców i organy kontroli
- zaleceniach dla konsumentów
Państwowa Inspekcja Sanitarna podlega ministrowi właściwemu do spraw zdrowia. Kieruje nią Główny Inspektor Sanitarny, który jest centralnym organem administracji rządowej. Główny Inspektorat Sanitarny to centralny urząd administracji rządowej, który obsługuje Głównego Inspektora Sanitarnego.
Czy Polacy boją się Legionelli?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?