Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsze sushi zjemy w Tokyo

Agata Maksymiuk
Sushi, porcja ryżu i kawałek surowej ryby. Choć połączenie wydaje się proste, od wieków zaskakuje i podbija podniebienia kulinarnych smakoszy. Zastanawiacie się w czym tkwi jego sekret? Po odpowiedź na to pytanie udaliśmy się do Tokyo... nie, nie do Japonii, a na Rynek Sienny do restauracji Tokyo Sushi'n'Grill, słynącej z najlepszego sushi w Szczecinie i nie tylko.

Po pierwsze smak, po drugie zapach, po trzecie forma i sposób podania zaczerpnięte z tradycyjnych, japońskich receptur. Odpowiednie zestawienie tych trzech elementów uwiedzie najbardziej wybrednych degustatorów sushi. Jednak by to osiągnąć, trzeba nabyć odpowiednie umiejętności. Właśnie dlatego, japońscy mistrzowie teamu Tokyo Sushi'n'grill są sekretem sukcesu lokalu, uważanego za jeden z najlepszych w Europie. Choć według pogłosek, by spróbować prawdziwego sushi trzeba jechać przynajmniej do Berlina, prawda jest taka, że to właśnie Berlin przyjeżdża na prawdziwe sushi do Szczecina.

Zasadą kuchni wschodniej jest koncentracja na naturalnym smaku poszczególnych składników. Master Chefowie restauracji Tokyo Sushi'n'Grill osobiście selekcjonują wszystkie elementy dania. Dla kucharzy priorytetem jest świeżość produktów. Ogromną wagę odgrywa tu kanon wschodniej sztuki kulinarnej. Każde ziarenko ryżu traktowane jest z należną mu uwagą, a kawałki ryby są zawsze perfekcyjnie pokrojone, mają idealny kształt i grubości.

Duże wrażenie na gościach wywiera sushi bar. Kucharz przyrządza sushi na oczach gości i chętnie odpowiada na wszystkie pytania. Udział w tym rytuale pozwala odkryć piękno smaku kompozycji ryżu i surowej ryby z dodatkami. Warto skusić się na sashimi - świeże ryby, owoce morza i wołowina Kobe pokrojone w plastry.

Stałymi bywalcami lokalu są zawodnicy Pogoni Szczecin Takafumi Akahoshi i Takuya Murayama, którzy przyznają, że to właśnie tu czują smak prawdziwej Japonii. - Uwielbiamy tu przychodzić - mówi Takafumi Akahoshi. - Tylko tu możemy zjeść najlepszego tuńczyka o wyjątkowym, delikatnym smaku. Od razu to wyczułem! W żadnej innej japońskiej restauracji w Polsce się z tym nie spotkałem.

- Jedzenie jest dokładnie takie jakie pamiętam z domu, a nawet lepsze - dodaje z uśmiechem Takuya Murayama. - Czasami prosimy kucharza o przyrządzenie ulubionej potrawy spoza karty. Wiemy, że zawsze możemy liczyć na szefa kuchni. Dla nas oprócz sushi, popularnym daniem jest wołowina. Dzięki wysokiej jakości mięsa, można ją jeść również na surowo. Trudno mi wskazać jedno, ulubione danie.

A co jeśli jesteśmy początkujący w temacie sushi i pałeczki nas odrobinę onieśmielają? Personel na pewno w dyskretny sposób zdradzi kilka sposobów jak sobie z nimi poradzić. Poza tym nawet w Japonii sushi często jada się rękami.

- Jemy inaczej niż Europejczycy, ale jedzenie pałeczkami to naprawdę nic trudnego – dodaje z uśmiechem Takafumi Akahoshi. - Wiem też, że w Polsce potrawy podawane są po kolei, a my jemy wszystko razem. Zapewniam, że tutaj w Tokyo można poczuć się jak w naszych rodzinnych stronach. My właśnie tak się czujemy.

Czy już wiecie w czym tkwi sekret prawdziwego sushi? Jeśli tak, czym prędzej na szczecińską Starówkę, by poznać jego smak.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński