Najlepsza wołowina pochodzi z naszego regionu z Agrofirmy Witkowo.

Artykuł sponsorowany

„Wiemy co jemy”, to idea, którą warto się szczycić. W ostatnich latach gotowanie zyskało na popularności, wpłynęło to bezpośrednio na wzrost świadomości konsumentów na temat wybieranych produktów. Można powiedziecie, że dziś zdrowe odżywianie to w wielu przypadkach hobby i sposób na życie. Jest to spore wyzwanie dla hodowców, którzy chcąc sprostać wymaganiom stawianym przez społeczeństwo, muszą w sposób szczególny dbać o swoje produkty.

Red Angus i Hereford to dwie rasy bydła preferowane przez kulinarnych smakoszy. O jakości ich mięsa w znacznej mierze decyduje pochodzenie i sposób hodowli. Jak się okazuje nasz region może poszczycić się jedną z najlepszych hodowli bydła w Polsce. Wszystko dzięki działalności Spółdzielczej Agrofirma Witkowo.

Jak się okazuje Witkowska wołowina kulinarna, pochodząca z naszego regionu jest wołowiną najwyższej jakości. Nie jest anonimowa, każdy element mięsa oznaczany jest z jakiej rasy i sztuki pochodzi. Jest krucha, delikatna i soczysta. Swoje uznanie zawdzięcza walorom smakowym i właściwościom - szybko się smaży i gotuje. Ponadto charakteryzuje się wysokimi walorami odżywczymi przy stosunkowo niskiej wartości energetycznej. Ogromnym atutem Witkowskich produktów jest nadzór nad każdym etapem produkcji. Co istotne, mięso można kupić w Witkowskiej sieci sklepów detalicznych i hurtowniach. Firma sprzedaje je też klientom biznesowym w kraju i zagranicą. Ponad to Witkowska wołowina kulinarna jest dostępna dla prawdziwych smakoszy w warszawskich restauracjach.

Rosnąca popularność wołowiny sprawiła, że na rynku uwidoczniła się segmentacja rodzajów tego mięsa. Pierwszym wyznacznikiem jest cena. Płacąc mniej należy liczyć się ze słabszą jakością. Kolejna wskazówka, to jasna informacja umieszczona bezpośrednio na cenówce informująca klientów, że mięso pochodzi z własnej hodowli. W ten sposób naprawdę można mówić „wiem co jem”. Wśród dostępnej na rynku wołowiny warto decydować się na tą ze Spółdzielczej Agrofirmy Witkowo.

Agrofirma prowadzi hodowlę i chów bydła mięsnego w ilości ok. 5 500 szt. Jest to największa hodowla czystorasowego bydła mięsnego w Polsce. Na szczególne podkreślenie zasługuje fakt utrzymywania w Agrofirmie aż sześciu czystych ras bydła mięsnego, co jest ewenementem na skalę Polski i Europy. Wśród nich są: red angus, hereford, charolaise, limousine, salers i simentaler. W kontekście kulinarnym na szczególne wyróżnienie zasługuje amerykańska rasa Red Angus. Jej mięso jest szczególnie poszukiwane przez restauratorów ze względu na marmurkowaty wygląd i wyśmienite walory smakowe. Wyjątkowa jest też rasa Hereford charakteryzująca się spokojnym temperamentem, który sprzyja uzyskaniu lepszej jakości wołowiny.

Dodatkowo hodowla każdej z tych ras jest utrzymywana w Agrofirmie na najwyższym europejskim poziomie. Bydło mięsne należące do Agrofirmy było wielokrotnie prezentowane na regionalnych i krajowych wystawach hodowlanych gdzie zdobywało liczne tytuły czempionów. Klasę witkowskiego bydła mięsnego najlepiej pokazują wyniki XXV Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych w Poznaniu, gdzie Agrofirma zdobyła nie tylko ponad połowę czempionatów dla bydła mięsnego ale także należący do Spółdzielni buhaj Leban został Superczempionem wystawy.

Bydło można zobaczyć w pobliżu doliny rzeki Iny, gdzie trawa cieszy się wybitną soczystością i smakowitością, co nadaje mięsu wyjątkowy smak. Hodowla bydła nakierowana jest na jak największe wykorzystanie posiadanych przez Agrofimrę łąk i pastwisk. Wybierając produkty Spółdzielczej Agrofirma Witkowo, wybieramy nie tylko produkt lokalny, ale przede wszystkim zyskujemy pewność, że „wiemy co jemy”.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński