9. lutego obchodzony jest Dzień Pizzy. Smaczny placek z różnymi dodatkami i sosem pomidorowym znany jest na całym świecie. Pizza to potrawa włoska. Pierwsza miała powstać jeszcze w czasach starożytnych.
Z okazji Dnia Pizzy postanowiliśmy odwiedzić pizzerię Biesiadowo przy al. Wojska Polskiego i podpatrywaliśmy, jak przygotowuje się ten przysmak.
- Najczęściej mieszkańcy zamawiają u nas giganty - mówi Jakub Mazur z pizzeri Biesiadowo. - Nie ma jednak jednego, popularnego smaku smaku. Każdy wybiera taką pizzę jaką lubi. Często też przy wyborze pizzy ludzie kierują się ceną - wybierają ten smak, który aktualnie jest w promocyjnej cenie.
Aby stworzyć pizzę najpierw przygotowuje się ciasto z mąki, soli i drożdży. Całość należy poporcjować, w zależności od wielkości pizzy. Z ciasta należy uformować płaski placek. Na nim rozsmarowujemy pomidorowy sos i posypujemy serem. Na wierzchu układamy ulubione dodatki, a następnie na około 7 minut wstawiamy do pieca. Pamiętamy przy tym o obracaniu pizzy i pilnowaniu aby nie utworzyły się na niej pęcherze powietrza.
Przed rokiem, również z okazji Dnia Pizzy,
Najsmaczniejsze lokale w Szczecinie? Sprawdź w naszym serwisie specjalnym: Zobacz menu online »
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?