Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsza pizza w Szczecinie? Zapytaliśmy mieszkańców [wideo]

Agata Maksymiuk
Jaka jest najlepsza pizza? Zapytaliśmy o to szczecinian w z okazji Dnia Pizzy.

Dawniej koniec karnawału w Polsce zwiastowały dwa zwyczaje, Tłusty Czwartek i Śledzik. Jednak od kilku lat do tych okazji dołączyła trzecia, Międzynarodowy Dzień Pizzy. Nietypowe święto napłynęło do Polski z Włoch i na stałe zajęło miejsce w naszym kalendarzu. Dlaczego tak się stało?

- Bo pizzę lubi każdy - odpowiada nam Bartłomiej Kwatkowski, pizzerman restauracji Kuluary. - Niektórzy mówią, że jest kaloryczna i nie należy do najzdrowszych, ale myślę, że nie ma na świecie osoby, która powiedziałaby, że pizza mu nie smakuje.

>>>

Włoska tradycja

- W Polsce nazywany to dniem pizzy, we Włoszech to po prostu Tłusty Wtorek, który symbolizuje koniec karnawału - mówi Basia, szczecinianka mieszkająca w Bari. - Tego dnia można pozwolić sobie na zjedzenie trochę większej liczby kalorii niż w dzień powszedni.

- Włoska pizza od tej serwowanej w Polsce różni się przede wszystkim grubością ciasta, jest dużo cieńsza. Brzegi są chrupiące, środek delikatny, trochę jak naleśnik - dodaje Tiziano, partner Basi. - Nie stosujemy też zimnych sosów, bo naszym zdaniem psują i maskują smak. Nie ma też różnych rozmiarów. Jedna pizza to jedno danie, przeznaczone dla jednej osoby.

Zobacz również:

Dziś świętujemy dzień pizzy. Zobacz, jak ją przygotować [zdj...

Polecamy na gs24.pl:

>>>

Zobacz także:

Gs24.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński