Dawniej koniec karnawału w Polsce zwiastowały dwa zwyczaje, Tłusty Czwartek i Śledzik. Jednak od kilku lat do tych okazji dołączyła trzecia, Międzynarodowy Dzień Pizzy. Nietypowe święto napłynęło do Polski z Włoch i na stałe zajęło miejsce w naszym kalendarzu. Dlaczego tak się stało?
- Bo pizzę lubi każdy - odpowiada nam Bartłomiej Kwatkowski, pizzerman restauracji Kuluary. - Niektórzy mówią, że jest kaloryczna i nie należy do najzdrowszych, ale myślę, że nie ma na świecie osoby, która powiedziałaby, że pizza mu nie smakuje.
>>>
Włoska tradycja
- W Polsce nazywany to dniem pizzy, we Włoszech to po prostu Tłusty Wtorek, który symbolizuje koniec karnawału - mówi Basia, szczecinianka mieszkająca w Bari. - Tego dnia można pozwolić sobie na zjedzenie trochę większej liczby kalorii niż w dzień powszedni.
- Włoska pizza od tej serwowanej w Polsce różni się przede wszystkim grubością ciasta, jest dużo cieńsza. Brzegi są chrupiące, środek delikatny, trochę jak naleśnik - dodaje Tiziano, partner Basi. - Nie stosujemy też zimnych sosów, bo naszym zdaniem psują i maskują smak. Nie ma też różnych rozmiarów. Jedna pizza to jedno danie, przeznaczone dla jednej osoby.
Zobacz również:
Polecamy na gs24.pl:
- Karnawałowe imprezy w szczecińskich klubach [ZDJĘCIA]
- Wiewiórka ze Szczecina podbija świat. Poznajcie Pitka - jest przeuroczy! [wideo, zdjęcia]
- QUIZ: Szczecin przed wojną. Rozpoznajesz te miejsca?
- Straż miejska w styczniu założyła ponad dwa razy więcej blokad niż rok temu
- Polki do testów! Pomysł profesora ze Szczecina w walce z rakiem
>>>
Zobacz także:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?