2/12 Zamknij

Muchomor zielonawyZwany inaczej muchomorem sromotnikowym jest grzybem silnie trującym. Zawarta w nim amatoksyna trwale uszkadza wątrobę i inne narządy.

Wikimedia Commons/Justin Pierce/CC BY-SA 3.0

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Muchomor zielonawy

Zwany inaczej muchomorem sromotnikowym jest grzybem silnie trującym. Zawarta w nim amatoksyna trwale uszkadza wątrobę i inne narządy. Nawet przy zaawansowanym leczeniu spożycie bardzo często prowadzi do śmierci. Objawy zatrucia pojawiają się 8-12 godzin po zjedzeniu.

Łatwo pomylić z: czubajką kanią, gąską zielonką, gołąbkiem zielonawym.

Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy