Aż 54% klientów sieci Netto deklaruje, że kupuje zdrową żywność częściej niż jeszcze kilka lat temu.
– Trend zdrowotny jest obecnie bardzo widoczny i przez najbliższe lata będzie determinował rynek handlu detalicznego – przyznaje Daniel Grabka, Dyrektor Zakupów w Netto. Wyraźnie rośnie liczba osób, które uważnie czytają skład produktów. Wiodący element, na który klienci zwracają uwagę podczas kupowania zdrowej żywności, to brak substancji chemicznych – zarówno w procesie przetwarzania, jak i procesie wytwarzania.
Pojęcie „zdrowa żywność” dla ponad połowy uczestników badania (53%) oznacza brak substancji chemicznych poprawiających smak, wygląd czy trwałość produktów spożywczych. Na bazie trendu zdrowotnego coraz popularniejsze wśród producentów żywności staje się dążenie do tzw. czystości etykiet. Pojęcie odnosi się bezpośrednio do składu żywności, w której świadomie rezygnuje się ze sztucznych barwników, środków konserwujących czy środków wzmacniających smak. Czystość etykiet oznacza także, że im mniej zbędnych barwników, zagęstników i konserwantów, tym lepsza jakość oferowanych produktów.
Przykładem realizacji idei dotyczącej czystości etykiet jest marka własna sieci Netto o nazwie Miletto. Śmietany, twarogi, kefiry i masła sprzedawane pod szyldem Miletto wytwarzane są wyłącznie z naturalnych składników. W ich składzie nie ma zagęstników, konserwantów
i sztucznych barwników. Brak niezrozumiałych, chemicznych nazw na opakowaniu, świadczy nie tylko o pozostaniu w zgodzie z naturą, ale również dbałości o walory smakowe.
Producentem marki własnej Miletto, której produkty dostępne są wyłącznie w sklepach sieci Netto, są spółdzielnie OSM, m.in. OSM Czarnków, OSM Nowy Dwór Gdański oraz OSM Łobżenica.
Śmietana ukwaszana Miletto 12% tł.
Śmietana ukwaszana Miletto 18% tł.
Aromatyczna kwaśna śmietana bez dodatków środków zagęszczających i stabilizujących. Naturalnie gęsta, zawiera żywe bakterie kwaszące.
Polecana do sałatek i dipów, a po zahartowaniu do zup i sosów. W opakowaniach 200 i 400g.
Skład śmietany Miletto 12%: śmietanka pasteryzowana, bakterie fermentacji mlekowej
Skład śmietany Miletto 18%: mleko, kultury bakterii
Śmietanka Miletto 30% tł.
Wyprodukowana z najlepszej jakości surowca bez dodatku konserwantów i stabilizatorów. Polecana
do deserów, a także do pieczenia i gotowania.
W opakowaniu 200g.
Skład: śmietanka
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?